Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ebben a blogcikkben a téli városi kerékpározás öltözékéről írok, hogyan védjük testrészeinket: városi bringás ruházat télen, téli kerékpáros öltözködés.
Winter dressing for urban cycling.

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2022.01.15.

Télen kerékpározni: Európa északi és nyugati országaiban rendületlenül közlekednek kerékpárral télen is. Hollandia és Dánia óceáni éghajlatának hideg, szeles, esős telein és a tajgán, Finnország kemény havas telein sem állnak le a kerékpárok, hiszen közlekedni télen is kell. A téli kerékpáros közlekedés az ezredforduló (2000) után kezdett megjelenni Magyarországon, miután megjelentek a többé-kevésbé használható kerékpárutak az erősen autóközpontú országunkban. A hazai köztudat szerint „télen nem lehet kerékpározni”, mert „elcsúszunk, átfázunk, nagyon veszélyes” stb. – ebből azonban semmi sem igaz, csak a kerékpáros ismeretek és gyakorlat, az edzettség (és a vagányság) hiányzik hozzá, egyszerűen nincs benne a kultúránkban. A téli kerékpáros városi öltözködést nem volt kitől tanulnom, ezért saját módszert fejlesztettem ki, és ezt írom le.

Forgalmi dugók korában: Városaink kerékpárforgalomra való felkészítése még meg sem közelíti az autóforgalom kiszolgálásának színvonalát, és még mindig az autós fejlesztés az első. De ez változni fog, mert a világ valószínűleg ki fog lábalni a forgalmi dugók korából. Ahogy ma még normálisnak számít egyedül ülni egy nagy autóban (pl. városi terepjáró) és befullasztani, bedugítani a várost, a jövőben úgy lesz természetes a mikromobilitás és a téli kerékpározás. A közlekedés fejlődése és evolúciója nem állítható meg.

Téli időjárási körülmények: Hazánkban télen általában +10 és -10 Celsius fok közötti hőmérséklet uralkodik, ritkán van hidegebb. Többféle csapadék eshet: eső, hódara, jégdara, és főleg hó. Lehet pára, köd, dér, zúzmara, és gyenge vagy erős szél. A tél az élet minden területén nehézségekkel jár, a szabadtéri tevékenységek télen kellemetlenebbek, így a közlekedés, a kerékpározás is – ettől véd a téli kerékpáros öltözködés, a hidegre tervezett bringás ruházat.

Felkészülni a télre: Az élet rendje, hogy az élővilág minden tagjának fel kell készülnie a télre, a telet át kell vészelni. Míg tavasztól őszig egyszerű a kerékpáros öltözködés, télen sajnos nem egyszerű. Télen a kerékpárkarbantartás jelentősége is megnő. De ha lehet ruhát tervezni mélytengeri sétához és űrsétához, akkor lehet ruházatot összeállítani akár -20 fokos téli kerékpározáshoz is. A téli kerékpáros öltözködést külön meg kell tanulni, mert nagyon könnyű megfázni és átfázni a téli menetszélben. Alkalmatlan ruházattal igen kellemetlen télen nyeregbe ülni.

Téli kerékpáros öltözködés: Alapszabály a réteges öltözködés, tetőtől talpig gondoskodni kell a csontozatnak és az ízületeknek a hideg menetszél elleni védelméről, főleg párás levegőben – akkor is, ha nem érezzük a hideget, „nem fázunk”. Ha ezt nem vesszük komolyan, akkor a következő télre, vagy pár év múlva, vagy idős korunkra már jelentős panaszaink lesznek. Ízületi fájdalmakat, „öreg” ízületet, reumát és egyéb mozgásszervi bajokat előzhetünk meg a szakszerű és fegyelmezett öltözködéssel. Helyesen összeállított bringás ruházattal viszont élmény a téli kerékpározás, mintha szkafanderben suhannánk a dermedt, havas városban.

Fej és nyak: Fejünkre egy vastag polársapka teljesen elegendő, a kerékpáros bukósisak alá sisak alá való sapkát kell venni, és a sisakhuzat is hasznos lehet. A körsál nélkülözhetetlen része a téli kerékpározásnak. A körsál kis ruhadarab, amelyet a fél arcot és fejet is kitűnően védi a hideg széltől. Felhúzható egészen a szem alá, letakarva az orrot és a járomcsontot, valamint a fülünket. A símaszk is kiváló megoldás a fej és a nyak védelmére, de az arcunkra akkor is jól jön a körsál.

Felsőtest: A softhsell téli kerékpáros kabát szélálló és vízhatlan, vékony, gyorsan szárad, kicsire hajtható össze. A kabát alá feltétlenül szükséges egy sűrű, tömött melegítőfelső (pl. polárfelső, pulóver), ezek alá elég egy akármilyen póló, ha +5 foknál nincs hidegebb. Ha +5 foknál hidegebb van, akkor jön még a pólóra egy aláöltözet felső. Ez a póló feletti 3 melegítőréteg (+ körsál) kb. -10 fokig elegendő. Ha -10 foknál hidegebb van, akkor kívülre felvehetünk még egy (bélés nélküli) esőkabátot (vagy széldzsekit).

Alsótest 1: Az egyik lehetőség, hogy az átlagos, de bő szabású városi nadrágunk alá veszünk rétegeket. Téli kerékpározáshoz elengedhetetlen ruhadarab egy szélálló térdmelegítő, amely hatékonyabb és „láthatatlan” a külső nadrág alatt; kevésbé hatékony, viszont könnyen levehető a külső nadrág felett hordva. A városi nadrág (és a térdmelegítő) alá elfér egy softshell–elastic téli kerékpáros nadrág, ez megfelelő +5 fokig. Ha +5 foknál hidegebb van, akkor jön még egy aláöltözet alsó. Ez a 3 melegítőréteg (+ térdmelegítő) kb. -10 fokig elegendő. Kiegészíthető esetleg egy ultravékony melegítőnadrággal, amely a téli kerékpáros nadrág felett hordva megnehezíti a külső nadrág alatt viselt térdmelegítő lecsúszását, (a softshell–elastic anyagokról könnyen lecsúszik). A nadrágszárak tövét sajnos kidörzsöli és kikoptatja a nyereg, a városi nadrágunkat egy bélés nélküli, vékony nyári kerékpáros rövidnadrággal védhetjük meg. Ha -10 foknál hidegebb van, akkor a rövidnadrág helyett esetleg esőnadrágot vegyünk fel kívülre.

Alsótest 2: A másik, egyszerűbb lehetőség, hogy bélelt dzsekihez hasonló thermo nadrágot veszünk fel, alatta csak egyetlen nadrággal (pl. városi nadrág) és térdmelegítővel. Ez a megoldás annyira melegen tart, hogy 0 fok felett túlzásnak érzem. A thermo nadrágot azonban feltétlenül le kell vennünk megérkezéskor, mielőtt befülled.

Kéz és láb: Egy síkesztyű melegen tartja az ujjainkat és a csuklót, egy téli csizma pedig tökéletes választás a láb és a boka hideg elleni védelmére. A síkesztyű többrétegű, szélálló legyen, vagy műszőrmével bélelt, (a vatelin nem jó, mert összeesik, ellapul). Fontos, hogy a kesztyű gyorsan száradjon, (az orkán nem jó, mert nagyon nehezen szárad). A téli csizma lehetőleg ne ázzon át könnyen, de legyen némi szellőzése. A csizma összefogja a nadrág szárát. A lábunkra egy vagy két zoknit húzhatunk. Vannak vastagabb, téli sportzoknik is, sok lehetőség van, kedvünkre variálhatjuk.

Megérkezéskor: Ha megérkezünk egy fűtött helyre és huzamosabb időt töltünk ott (pl. munkahely), ez a téli kerékpáros ruházat így nem maradhat rajtunk. A sapkát vagy sisakot, körsálat és síkesztyűt rögtön levesszük. A kerékpáros kabátot és a nadrágunkat védő rövidnadrágot, illetve a thermo nadrágot is levesszük. A felsőtestről célszerű mindent levenni, és gondoskodni a levett ruháink szellőzéséről, száradásáról. Ilyenkor egy gyors mosdás (pl. vízcsap és vizes törülközős technikával), ing és egyéb réteg a beltéri tevékenységhez, vehetünk akár benti váltócipőt is. Hazaérkezés után mindent vegyünk le és szárítsunk ki, a ruháinkat sűrűn váltsuk, mossuk. Különösen sűrűn mossuk a pólót: legfeljebb 2 használat után megilleti legalább egy gyors kézi mosás.

Téli kerékpáros praktikák: Célszerű megnézni az időjárás előrejelzést előző nap, vagy legkésőbb a reggeli készülődés előtt, ettől függ az aktuális téli kerékpáros öltözködés.. A hazai időjárás hullámszerűen ingadozó, nehezen kiszámítható, de ma már elég pontos szolgáltatást nyújt a meteorológia. Tudnunk kell, mennyi a pillanatnyi és várható hőmérséklet, van-e és lesz-e csapadék. 5–10–15–20 fokos eltérések lehetnek – ettől függ, hogyan öltözzünk aznap. A hátizsákban és a nyeregtáskában mindig legyen törülköző, váltóruha, hely a levett ruhadaraboknak, és esetleg egy tartalék melegréteg is. Télen sose induljunk el lámpák nélkül. A sárvédő-hosszabbító aranyat ér télen. Szükség (útszórás) esetén megérkezés után célszerű áttörölni a kerékpárt, és olajozni, ha már megszáradt. Munkahelyen alakítsunk ki átöltözéshez, mosdáshoz és ruhaszárításhoz alkalmas helyet – ez a vezetés és a munkáltató fenntarthatósági feladata elsősorban.

Kitekintő: Télen sajnos minden nehézkesebb és macerásabb, a téli túrakerékpározás extrém sport. Kétségtelen, hogy kényelmesebb közösségi közlekedéssel utazni télen városban is, amely járhatna sűrűbben a hideg évszakban. A kényelmesnek tűnő autózás is nehézkes: legalább 10 perc reggel (megkeresni és) kiolvasztani az autót, majd szívatóval, dugóban elérni egy jó nagy üzemanyagfogyasztást, vállalni a balesetek megnövekedett kockázatát, küzdeni a parkolóhelyért, megállás után pedig a kipufogórendszerbe fagyasztani a vízpárát. Ennél a kerékpározás sem nyűgösebb télen, cserébe pedig megacélozzuk a testünket, edzettek, szívósak leszünk (kb. 5 év alatt), tökélyre fejlesztjük az egyensúlyérzékünket, és hamar célba érünk. Idevágó blogcikkeim: jeges téli úton kerékpárral, sárvédő-hosszabbító a téli kerékpározás alapja.

téli kerékpáros öltözködés
téli kerékpáros öltözködés
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Views: 101