Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Éjszakai túra: sötétség, erdő, egyedül, éjjeli túraidő, látnivalók és észlelések a sötétben, fénytünemények távol a településektől.

Night hike: darkness, forest, alone

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2022.12.21.

Bevezetés a sötétbe: Az éjszaka a leállás és az alvás ideje. Egynapos túrán rendszerint estére hazaérünk, többnapos túra éjjelein szálláshelyen alszunk vagy vadkempingezünk. Több mint igaz, hogy a perzselő napfény átható forróságában érzem magam otthon, de valamiért nagyon szeretem az éjszaka mély sötétjét is. Számtalan túrám csúszik a késő estébe, vagy ível át a teljes éjszakán. Van, hogy délután, este indulok vagy fordulok meg a túrám legtávolabbi célpontján, és van, hogy több mint 24 órán át vagyok úton, ráérek hazaindulni. Van, hogy nem szeretnék vadmotorosokkal egyidőben közlekedni, akiknek a hegyi út versenypálya. A téli félév túrái szinte mindig az éjszakában kezdődnek, végződnek. Ebben a blogcikkben témám az éjszakai túra: maga A Sötétség. Az éjszakai túra olyan, mint az élet: a világ csodálatos, de sötét, ahol egyedül haladok – mások csak a nyomokból ismernek (félre).

Egy forró teát?
Egy forró teát?

Éjjeli túraidő: A kirándulóidő a napos „jó időhöz” kötött, ami nincs mindig, de a túraidő folyamatos: a természet összes arca télen-nyáron, éjjel-nappal! Éjjel nem égünk le, nem kell naptej, a napfény nem szívja ki a ruhák színét, van értelme a lámpáknak, nincsenek kirándulók, autósok, motorosok, minden üres és szabad! Nyári éjszakán kellemes a levegő, télen meg úgyis mindegy, hadd ropogjon a hideg! Nappal néha melózni kell, de éjjel mi dolgom? Reggelig biztosan nem várnak, nincs mit lekésni sem, ráérek egész éjjel! Csend és nyugalom! Vár a sötét erdő! 🙂

Éjszakai túra: néha esik az eső.
Éjszakai túra: néha esik az eső.

Naplemente: Ügyes túratervezéssel csodás helyen tölthetem a naplementét. Utána rohamosan csökken a fény, ideje átszerelni, felkészülni az éjszakai menetre. A napszemüveget fejlámpára cserélem, előkerülhet egy-egy melegruha is, ha esik a hőmérséklet. Enni kell valami táplálót, finomat, laktatót. Akár induláskor, visszainduláskor, vagy menetközben száll le a sötétség, új szakaszba értem, új túratípus indul: kezdődik az éjszakai túra. Az addigi túrám során talán láttam helybélieket, túrázókat és úton lévő embereket, alkonyat előtt azonban fokozatosan megritkulnak és eltűnnek a szemem elől: ki-ki hazatért és befejezte a napját. Ösvényen járva nem jön szembe több túrázó, akit üdvözölhetnék, nincs tájfutó, közúton tekerve elül az autóforgalom, és nincs több száguldó motoros, az éj hangjaival színezett végtelen csend ül a tájra.

Szürkület idején minden megváltozik. Elhallgatnak a nappali madarak, felélednek az esti, éjjeli állatok, fokozatosan eltompulnak a színek. Csökken a hőmérséklet és harmat képződik, ha pára csapódik ki a növényeken, tereptárgyakon és a levegőben. Elcsendesednek az emberek, fokozatosan leáll a forgalom és felkapcsolódnak a lámpák, felbukkannak a csillagok. Ha úgy jön ki, a Hold ezüstös, hideg fénye járja át a tájat. Ha enyhén felhős, tompa fényben dereng a maszatos égbolt. Ha erősen borult az ég, mély sötétség áll be hajnalig. A szürkület a ragadozók vadászatának legfőbb ideje, ezzel magyarázható a mindenkinél ösztönösen jelentkező esti izgatottság. Sokmillió éves génekben lehet a szürkületi éberség és nyugtalanság programja – ezért félnek az emberek a sötétben. De már nem az ősvadonban élünk, nem az állati reflexek adják az utolsó szót tetteink előtt – legalábbis azt hisszük.

Éjszakai túra: Nagy-mező (780 m tszf.), Bükk.
Éjszakai túra: Nagy-mező (780 m tszf.), Bükk.

Látnivalók a sötétben: Ki gondolná: a mélysötétben is van látnivaló. A vaksötétségben világítanom kell magam elé, általában elég a kisebb fényerő. A virágok többsége becsukódott, alszik. Csigák, kétéltűek, éjjeli kisemlősök és rovarok mozgolódnak a nyirkosban, éjjel könnyű közelről megpillantani őket. Bagolylepkék, egerek, cickányok, sünök. De bármilyen fokozatban világít az erős lámpám, a fülem mindig sokkal messzebbről észleli a neszeket. Rágcsálók és nagyvadak járnak-kelnek a réteken és az erdők mélyén, közöttük vagyok akkor is, ha épp nem érzékelek semmit. Nyulak, őzek és szarvasok állnak épp az utamban, felriadva fogadnak. Kerékpárról látom, ahogy folyamatosan villannak a szempárok körülöttem, és előfordul, hogy épp átszaladnak vagy a fénytől lemerevednek közvetlenül előttem. Egy-egy róka, menyét, néha borz, vagy muflonok, vaddisznók csoportja. (A 2020 sertéspestis óta azonban egyetlen vaddisznót sem láttam.)

Éjszakai túra: a Bükk közepén (873 m tszf.).
Éjszakai túra: a Bükk közepén (873 m tszf.).

Észlelések a sötétben: Többnyire láthatóak a fekete hegyek körvonalai, a távoli települések halvány fényei, és akár a teljes égbolt. Úton haladva, magaslaton, fennsíkon, nagytó és tenger partján többnyire van annyi éjjeli fény, hang és légköri jelenség, amely felejthetetlenné teszi a sötétbe burkolt tájképet. Lehet, hogy gyalogtúrán a lámpát sem kell bekapcsolva tartanom. A sűrű lombkoronával zárt erdő, például egy bükkös vagy fenyves azonban olyan mélysötét, hogy csak a koromfekete vaksötétség feketéllik körülöttem, a nyirkos talaj elnyeli a lámpafényt. A szentjánosbogarak levegőben szálldosó és fűben ülő fénypontjai épp az ilyen helyeken okoznak éjjeli meglepetést: némán imbolygó apró fények, pont mint a mesében.

Éjszakai túra: amikor jár a csúcscsoki.
Éjszakai túra: amikor jár a csúcscsoki.

Fénytünemények: Településektől távol igen gazdag a csillagos égbolt. Látszik a Tejút és az egészen halvány csillagok. Többnyire fehér, olykor sárga vagy vöröses égitestek, eszméletlen sok csillag. Apró műholdak és villogó repülők szántják az eget, a látványos fényű ISS Nemzetközi Űrállomás húz végig rendszeresen, hullócsillagok és néhány alkalmi látnivaló teszik izgalmassá. Ha fent van a Hold, lámpa sem kell, holdfényben fotózhatok. Hófödte táj, telihold és tiszta égbolt együttese idején ezüstös fényben úszik minden – nem alvásra való az ilyen éjszaka. Holdfényben a fatörzsek fekete árnyékai festik csíkosra a szinte vakítóan fehér havat és rajzolják meg a domborzatot. Ha zivatar van a távolban, a villámok ritmusában derül fel a táj egy-egy pillanatra. Különösen csodálatos látvány hegycsúcsról nézve a Bükkben, vagy a Balaton túloldalán. Ha nincs semmi fény, akkor csak a lámpám világol. Míg más alszik, titkos éjjeli túrázóként tekerek át a teljes tájon, hegységen, enyém az egész erdő.

Kb. 1400 méterrel a tenger felett Görögországban.
Kb. 1400 méterrel a tenger felett Görögországban.

Az éjjeli túra mindig hosszú, a látott részletekből fejben rakom össze a teljes tájképet. De a természet éjjeli műszakjában is minden ugyanott van, mint nappal, a világtájak és az úthálózat is. Haladhatok jól ismert terepen, ahol a körvonalakból és a lámpafényben látottakból felismerem a helyzetemet, de még izgalmasabb teljesen ismeretlen helyen túrázni, ahol még sosem jártam. … Kerékpárral az útfelszínt súrlófény éri, az éles kanyarokba nehezebben látok bele. … A talajmenti köd egészen fantasztikus: beül a völgybe, rétre, feltölti a süppedéket és lassan gomolyog. Élmény áttekerni a ködfoltokon – ilyet sosem látnak a nálam normálisabb, otthon alvó emberek. … Megállókat, pihenőket tartok – csakúgy, mint nappal. Éjjel tuti üres minden pihenőhely, víz csobog a forrásokból. … Pirkadatkor nyüzsögve énekelnek a madarak, gyorsan változik a hangulat, elillan az éjszaka. Ha jól időzítek, hajnalra és napfelkeltére ismét neves helyre érek, majd reggelre megérkezem.

Feltételek, felkészülés: Éjszakai túrán legalább 2 túralámpánk legyen, köztük fejlámpa és nagy fényerejű lámpa, lehetőleg zoomos és vízálló (esőálló)! Kisebb fényerőn 8–10 órát üzemeljen! (A szén-cink szárazelem és a gombelem alkalmatlan és felejtős, ráadásul pazarló és nem fenntartható áramforrások, de alkáli elemeket sem ajánlok.) Újgenerációs nikkel-metál-hidrid (NiMH) AA ceruzaakkumulátorokat vagy lítiumion- (Li-ion)-akkumulátorokat használjunk – jelenleg ezek a legjobbak. Legyen nálunk csereakkumulátor, esetleg powerbank, 3. lámpának (szükséglámpa) kiváló egy tekerős generátoros zseblámpa. Éjszakai túrakerékpározáshoz legjobb és legfenntarthatóbb az agygenerátor (agydinamó) áramforrásról működő LED-es lámpa előre-hátra, tompított és távolsági fénycsóva állíthatósággal, bukósisakra és fejre szerelhető fejlámpával együtt. (A dörzsdinamó zajos, csúszhat, koptat, besül, túrára nem ajánlom.) Éjszakára kell egy kis tájékozódási gyakorlat, és elég sok nappali tapasztalat. Meg kell szoknunk a súrlófényes útfigyelést, különösen vigyáznunk kell a fejünkre, és készenlétben állni az átrohanó állatokra és egyéb meglepetésekre. Éjjel a hallásunk szerepe óriási, ismerjük fel a hangokat! Műúton láthatósági mellény és fényvisszaverők!

Kitekintő: Más blogcikkeimben is írtam éjszakai szakaszról, például a „Hosszú kerékpártúrák” és a „Spirituális túra”. Ide kapcsolódik az „Éjszakázás télen a hegyekben” és az „Éjszakázás nyáron a hegyekben” blogcikkem. Sosem tudhatod, merre járok, míg jóízűen alszol otthonodban!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Views: 146