Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Sakura Miskolc fotóstúra, Cseresznyevirágzás, Cherry Blossoms, 桜 ミシュコルツ, ハンガリー, ヨーロッパ

Sakura Miskolc fotóstúra: A cseresznyevirág a tavaszi megújulás, Japán nemzeti jelképe, közkedvelt díszfa. 桜 ミシュコルツ, ハンガリー, ヨーロッパ

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2023.03.01.

A japáncseresznye (Prunus serrulata) egy rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemesített, távol-keleti díszfa, サトザクラ(里桜). A lombfakadás előtt nyíló, jellegzetes, rózsaszínű virágai tavasszal, március vége és május eleje között pompáznak. A fehértől a sötét rózsaszínig, akár sárgászöld, változatos színű virágok dúsan kitöltik a még levéltelen cseresznyefák lombkoronáját. A virágzás csupán néhány napig tart, de olyan idilli, varázslatos hangulatot teremt, hogy ma már világszerte előszeretettel ültetik mindenfelé. A cseresznyefák utcai sorfának, tereken, parkokban, impozáns épületek előterében, különösen csoportosan, akár egész fasort vagy parkot kitöltve csodálatosak igazán, legszebb élő ékszerei a tavasz beköszöntének.

Cseresznyevirágzás (sakura) a Minorita templomnál, Hősök tere, Miskolc.
Cseresznyevirágzás (sakura) a Minorita templomnál, Hősök tere, Miskolc.

Jelkép: A cseresznyevirág jelképe a tavaszi megújulásnak, az új álmok születésének és a reményteliségnek, derűlátásnak, optimizmusnak. A cseresznyevirágzás időtartama mindössze néhány nap: a japánok e rövid idő alatt megemlékeznek az élet múlandóságáról, és annak fontosságáról, hogy kellőképpen megéljék az élet minden egyes pillanatát. A cseresznyevirág csodálata a japán életérzés, mentalitás szerves része. A japánok odaadó figyelemmel követik a természet minden egyes rezdülését, és ámulattal tekintenek a szépséges, törékeny, az élet múlandóságát jelképező cseresznyevirágzásra, amely egyszerre örömteli és szomorú. Japánban képzőművészeti alkotások, zenei és irodalmi művek végtelen sora foglalkozik a cseresznyevirágzás álomszép jelenségével.

Cseresznyevirágzás (sakura) a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottság Székháznál.
Cseresznyevirágzás (sakura) a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottság Székháznál.
Cseresznyevirágzás, Erzsébet tér, Miskolc.
Cseresznyevirágzás, Erzsébet tér, Miskolc.

Sakura, hanami: A cseresznyefavirágzás (桜, sakura, szakura) és a hozzá kötődő virágnézés (花見, hanami) hagyománya csaknem 1300 éves múltra tekint vissza a távol-keleti Japán kultúrájában. A sakura egyaránt megbabonázza a helybélieket és az odaérkezőket. A japán meteorológia előrejelzi és minden tavasszal nyomon követi a cseresznyevirágzást. A sakura, a hanami ünneplése idején megáll a japán élet: az emberek sétálnak, piknikeznek a rózsaszín virágfák alatt, rendezvényeket és fesztiválokat tartanak országszerte. Turisták serege érkezik a szigetországba, szelfik, élményfotók és művészi városképek készülnek ezerszámra. A cseresznyevirág a japán nemzeti öntudat jelképe, a japán identitás, a szerény büszkeségük kiemelt szimbóluma, Japán nemzeti jelképe.

Cseresznyevirágzás (sakura) Miskolc főutcáján egy munkanap kezdetén.
A Főutcán egy munkanap hajnalán.

Világhódító fotótéma: A japáncseresznye rózsaszín virágpompája mostanára meghódította a világot, közkedvelt díszfa lett mindenhol. A cseresznyevirágzásra a természettől eltávolodott ember is odafigyel, népszerű fotótéma. Egyetlen tájnak, nemzetnek sincs szüksége behozott, importált fákra és ünnepekre, a cseresznyevirág mögött rejlő, a fenntarthatóság alapjául szolgáló természetre figyelés azonban világszintű, globális hiánycikk, a növényvakság pedig az emberiség egyik betegsége. És mivel a japáncseresznye kiváló városi (nem invazív!) díszfa, szeretettel üdvözöljük mindenhol! Ebben a blogcikkben a miskolci cseresznyevirágzás idején készült épület- és városfotóimból mutatok néhányat, Sakura Miskolc fotóstúra.

Avasi kilátó
Avasi kilátó

Feltételek, felkészülés: A sakura fotóstúrához elsősorban cseresznyefa és fényképezőgép kell. Cseresznyefa lesz, mert előszeretettel ültetik, a művészi szintű képekhez pedig komolyabb fényképezőgépet javaslok. A cseresznyefavirágzás rövid időszaka épp a szeles és változékony, csintalan tavaszra esik. A cseresznyevirág fényképeken meghatározóak a rózsaszín sziromárnyalatok és a fehér, kék, sárga és zöld. Az élénk színek üdesége, az épületek mozdulatlansága, a pajkos felhők játéka és a virágzás rövidsége, a mozgás, az elmúlás és az állandóság sajátos egyvelege alkotják a hamisíthatatlan tavasz vidám hangulatát. A szélben lengő ágak, a pillanatonként változó felhőzet, a fények és az árnyak mély ellentéte, valamint az autók és a járókelők bezavarása komoly kihívások elé állítják a cseresznyevirág fényképészt. A sakura fotóstúra önmagában élmény, megfigyelési és türelemjáték, ahol gyalog és kerékpárral kell elkapni a legszebb pillanatot!

Cseresznyevirágzás (sakura) a Minorita templomnál, Hősök tere, Miskolc.
Cseresznyevirágzás (sakura) a Minorita templomnál, Hősök tere, Miskolc.

Kitekintő: További magyarországi utazás-túra-fotó blogcikkeim. A Japánba tervezett utazásom során az ősi Japán emlékeit keresem majd fel, összevetve a mai csúcstechnika Japánjával. Megfigyelem, miként képesek megőrizni örökségeiket és önazonosságukat a lenyűgöző technológiai haladásuk mellett. Kíváncsi vagyok a japán természetjárókra, előadásokat tartok a fenntartható turizmusról, Európa értékeiről és természetvédelméről. Bérelt kerékpárral és gyorsvasúttal utazom: japán hegyek, falvak, a Csendes-óceán és a Fuji.

Japán: a nulladik fotóm.
Japán: a nulladik fotóm.
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 5]

Views: 60