Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Észak-Macedónia: túrák a Balkán ékkövein: Matka-kanyon, Vrelo-cseppkőbarlang, Vodnó hegy: Millenniumi kereszt, Szkopje, Ohrid, Ohridi-tó.

North Macedonia: tours in the jewels of the Balkans.

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2024.01.21.

Észak-Macedónia: a Balkán-félsziget közepének hegyvidéki, tengerpart nélküli országa a Vardar folyó vízgyűjtőterületén. A Vardar áthalad a fővároson, Szkopje területén, majd a folyó völgye átszeli és kettévágja az egész köztársaságot. Görögországon keresztül torkollik az Égei-tengerbe. A Vardar völgyében rendkívül száraz, mediterrán éghajlat uralkodik, míg a hegyvidékek hűvösebbek és csapadékosabbak. Trákok, görög makedónok, rómaiak, bolgárok és törökök éltek itt, részese volt Jugoszláviának, jelenlegi függetlenségét 1991-ben nyerte el. Saját, macedón nyelvvel rendelkezik, 5564%-ban macedónok lakják, 2535% pedig albán. A különböző korok építészeti emlékei mellett természeti kincseket és ősi kulturális jegyeket őriz. Viszonylag kevesen látogatják, de ami a tömegturizmus számára felfedezetlen vagy kevésbé vonzó, annál izgalmasabb a kíváncsi utazók és túrázók számára.

Matka-kanyon: A fővárostól, Szkopjétól mindössze 15 kilométerre található Észak-Macedónia egyik legizgalmasabb és legvonzóbb természeti kincse, a Makta-kanyon. A mély sziklák közé szorult szurdokvölgyben erdővel borított hegyek között lágyan kanyarok a Treska folyó. Vizén evezős túrahajókkal és motoros sétahajókkal lehet végighaladni, gyalogosan pedig a falba vágott ösvényen. 10 barlang rejtőzik a területen, melyek közül egy látogatható, emelve a látogatók izgalmát és élményét. Ez a felkereshető barlang csak vízi úton közelíthető meg, kikötője a turistahajók végpontja. A víztükörtől rövid lépcsőn juthatunk be a színes fényekkel kivilágított Vrelo-cseppkőbarlangba, amely a világ hét új csodájának 77 legszebb természeti csodái közé került. Cseppkövek és 2 tó található benne. Egyesek szerint elképzelhető, hogy ez a világ legmélyebb víz alatti barlangja.

Szkopje: Észak-Macedónia fővárosa, legnagyobb városa a Vodnó hegy lábánál, a Treska folyó partján, mintegy félmillió ember lakja. A város méltóságot és monumentalitást sugárzó építészeti kincsei tiszteletet parancsolnak, a méretek mégis visszafogottak, emberi léptékűek. Fejlődőképes, a jelenkor szokásainak és igényeinek elemei megtalálhatók és jól beilleszkednek, élhetővé és barátságossá téve a települést. Pompázatos építmények, fenséges homlokzatok, hatalmas lábazatokon álló nagyméretű szobrok, ódon épületek és utcácskák, folyó, folyópart öreg hidakkal, múzeumok, templomok, mecsetek, vendéglátó egységek, bazárok, árusok, szabadtéri edzőpark, van minden.

Millenniumi kereszt: A Szkopje városa felé magasodó Vodnó hegy tszf. 1066 méter magas Krstovar-csúcsán 2002-ben emelték a gigászi méretű, 66 méter magas Millenniumi keresztet. A rácsos felépítésű acélszerkezet belsejébe lift került, a hegycsúcsra libegő visz föl. A Koszovóból is látható kereszt tájékozódást pont és turisztikai látványosság, a keresztény világ egyik legnagyobb feszülete. Megépítését a macedón ortodox egyház, a macedón kormány és a világ minden tájára elszármazott macedónok adományaiból pénzelték. Városi, nemzeti, vallási és tájképi jelentőségű kegyhely. Mellette kilátóhelynek készült erdei pihenő és kirándulóhely létesült.

Porta Macedónia: A lenyűgöző méretű, 21 méter magas kőkapu 2012-re készült el a 20 éves macedón függetlenség emlékére. Skopje, a főváros szívében található, időtlen dicsőséget sugároz.

Kő híd, Vardar folyó, Szkopje belváros: A körutak és sugárutak középpontjában a Vardar két oldalát összekötő Kőhíd a város legfontosabb ütőere, ahol valószínűleg naponta többször is áthalad, aki itt időzik. A híd egyik pillérénél egy szobor-úszónő ugrik fejest a sekély vízbe, látszik innen a Macedón Régészeti Múzeum, I. Iusztinianosz bizánci császár ülőszobra, a Macedón tér, és még számos nagy jelentőségű építmény.

Teréz Anya Emlékház: Szkopje városának leghíresebb szülötte Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya (19101997), aki az önfeláldozó indiai tevékenysége révén világszerte köztiszteletben áll, halála után hamar szentté avatták. A tárgyi emlékeket, fényképeket és kápolnát őrző épület 2009-ben nyílt meg, Teréz anya szellemiségének megfelelően ingyenesen látogatható, beleértve a tárlatvezetést is. … Az élet himnusza magában foglal minden érzést és viszonyulást, ahogyan egy utazónaktúrázónak illik a világra tekintenie.

Ohridi-tó: Az Észak-Macedónia és Albánia határán elterülő kerekded formájú idilli tóval először egy Macedóniát bemutató filmben találkoztam. A háborítatlan természet és a nemzedékeken át művelt tavi életmód az Ohridi-tó széles víztükrével beivódott az emlékezetembe. Olyan hely ez, ahol még sem a beruházások, sem a turizmus nem lépték át látványosan a fenntarthatóság határát de sajnos rohamosan törnek előre. 5 millió évével a Balkán-félsziget legöregebb tava, főleg vízalatti források táplálják, bennszülött fajokban gazdag. Vízháztartását a Preszpa-tóból föld alatt érkező, majd a Fekete-Drin folyón az Adriai-tengerbe távozó víz mennyisége és a párolgás szabályozza. A szűk termőképességű (oligotróf) tó átlátszósága elérheti a 20 métert. Világörökség.

Ohrid festői városa ráépült a part menti sziklákra és lapályra, fölé Sámuel vára, fellegvár került. Bizánci ízlésű egyházi építményekben gazdag, görögös ősi macedón színháza van. Különleges helyi terméke a különböző árnyalatokban pompázó, gyöngyházfényű ohridi gyöngy.

Sámuel vára, Ohrid, Ohridi-tó

Kitekintő: A RoliTúra szervezésében betekintő Észak-Macedóniába. Kapcsolódó blogcikkem: Albánia, Koszovó. Értékelés, ösztönzés, vélemény = pontozás a blogcikk végén: 1-2-3-4-5 csillag!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Views: 29