Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Túracsoki. A túrák csokoládé ellátásáról őszintén.: úti csoki, csúcscsoki, túlélőcsoki, meglepetéscsoki, jutalomcsoki, nem jár túracsoki.

Hike chocolate. Honestly, about the supply of chocolate for the tours: tour food, peak chocolate, survival chocolate, surprise chocolate, reward chocolate, you don’t deserve chocolate.

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2023.11.07.

A csokoládéról őszintén: A csokit nagyon szeretjük! Mindenki. Legalábbis igen sokan. Az összes színű és töltelékű, méretű és formájú csokoládét, mint Gombóc Artúr. Csak a kevés csokoládét nem szeretjük. (Az elfogyott csokit utáljuk.) A lényegét adó alapanyag Dél-Amerika trópusi esőerdőiből származó kakaófa (Theobroma cacao), a kakaópor és a csoki világszerte elterjedt luxustermék. Mindenhol kapható, és hamisítják is (például “kakaós tejbevonó massza”, “étbevonó massza”, “tejfigura”). Beépült a kultúránkba, elsősorban mint ajándék, jutalom, étkezések közötti desszert, nasi. Sosem volt olcsó, de elérhető árú, viszont a csúcsminőségű díszcsokoládék a legutóbbi árrobbanás után botrányos áron vannak, (meg már előtte is horroráron voltak). És gyakran több a levegő és a csomagoláshulladék a dobozban, mint a téma. Mindig jól meg kell vizsgálni a tömegét és a kilóra számított árát, na de hagyjuk ezeket.

A csoki, mint túrakaja: A csokoládé túrán kiváló energiaforrás. Kicsi, jól pakolható, nagy energiasűrűségű, nem romlik meg, sőt korlátlan ideig fogyasztható marad (erről még később). Nem érzékeny a vízre, vagyis nem ázik szét, a kártevők többsége elkerüli, bírja a meleget és a hideget. A hőmérséklet kérdése is kiegészítésre szorul: 25–30 °C felett megolvad, majd elfolyósodik, 40 fok felett csokikrémmé válik, 0 fok alatt pedig dermedt kőcsoki. Ugyanolyan finom és tápláló, az íze rendíthetetlen, de kiskanál vagy kalapács kell hozzá – kézzel is eltörhető, izomból, aztán lehet szopogatni. De még így is könnyen és gyorsan meg lehet enni, mindig jól esik, megunhatatlan, kivéve, ha csokigyárban dolgozunk. A túracsoki használat szerint lehet úti csoki (általános túracsoki), csúcscsoki és túlélőcsoki. Tulajdonos szerint saját csoki, szervezett túrán meglepetéscsoki és jutalomcsoki.

Úti csoki (általános túracsoki): A csoki önmagában nem étkezés, de kiváló kiegészítő, hosszú és nehéz túrán hasznos része lehet a túrakajának. Nem kötelező, nem ajánlott, de jó. A “hosszú” és “nehéz” hangsúlyos. Csoki szempontjából gyalogtúrán 20, kerékpártúrán 100 kilométer felett már hosszú útról beszélünk. Hegyi túra a nagy szintkülönbség miatt nehéz, téli túra pedig a hideg miatt nehéz. Ekkor jár az úti csoki: 100 grammos tábla csoki. Nagyon hosszú túrán akár napi több tábla: gyalogtúrán 20, kerékpártúrán 100 kilométerenként egy-egy. ~300 kilométer / 24 órás kerékpártúrán például 3 táblát is bátran megehetünk egy nap alatt, mert az egy 3 tábla csokis túra. Tekinthetjük túraüzemanyagnak.

Csúcscsoki: Túrán feljutni egy csúcsra mindig elégedettséggel és örömmel tölt el minden túrázót, aki izomerőből érte el. Ez a “megcsináltam” sikerélmény, plusz a tájélmény, ha van kilátás. Bár a túra célja maga az út, de akkor kerek a túranap, ha elértünk legalább egy jeles végcélt, tetőpontot vagy mélypontot. Ez a leggyakrabban hegycsúcs, hegytető, nyereg, hágó, tó, barlang, kilátóhely, kilátótorony, várrom. Túra csúcspontnak minősül továbbá a túránk legtávolabbi végpontja, fordulópontja is. Tehát nemcsak magaslati pont lehet, ami kétdimenziós alföldi túrán nem is igazán értelmezhető, de a klasszikus túracél egy jókora hegyorom. És a csúcson időzni kell, mert kijár és az a legszebb emlék, varázslatos percek az életben. Legalább 15 perc, vagy félóra, egy óra, két óra. Ekkor jár a csúcscsoki: csokoládé szelet, hosszú túrán tábla csoki.

Éjszakai túra: amikor jár a csúcscsoki.
Éjszakai túra: amikor jár a csúcscsoki.

Túlélőcsoki: Egy tapasztalt, hétpróbás természetjáró minden eshetőségre felkészült. Sőt néhány nem várható dologra is. Ezért van nála mindig a túrafelszerelése, ami nem fér el egy 10 literes mini hátizsákban, (nem háti ridikül kell egy túrához). Minél hosszabb és nehezebb egy túra, annál komolyabb kell összeállítani a túrafelszerelést. És mindig kell bele némi túlélőkaja arra az esetre, ha a tervezettnél időben–távban jobban elhúzódna a túra. Nagyon nem vicces éhesen, energia nélkül befejezni a napot, ha másképp alakultak a dolgok. Ha már nincs mit enni, de a túrának még közel sincs vége, akkor fáradtság, izomgörcs jelentkezhet, fázni kezdünk, a túrakerékpár megáll. Eléhezés, edzetlen embernél, szélsőséges esetben pedig súlyos izomkárosodással járó megbetegedés. Ilyenkor bezzeg sehol sincs bót (bolt), sehol egy közért, meg be is vannak zárva. Ekkor, sőt jóval ezek előtt kell elővenni a túlélőkaját, illetve a túracsokit. Több táblát készíthetünk a túlélődobozba.

Saját csoki: Olyan túracsoki, amit magunknak hoztunk, csak a miénk és nem adjuk senkinek.

Meglepetéscsoki: Ha csapattal túrázunk, a jeles túrapontokon és a pihenőhelyeken minden előzetes megbeszélés és figyelmeztetés nélkül előkaphatunk egy-egy ajándékba szánt meglepetéscsokit. A túratárs cimborák feltétlenül örvendeni fognak!

Jutalomcsoki: Ha csoportos túrán szervezők vagy vezetők vagyunk, egy meghatározott eredmény következménye lehet egy-egy jutalomcsoki, minden túratárs pajtás szívesen fogadja! Lehet akár a túra panaszmentes teljesítése.

Nemtúracsoki: Bármilyen csokifajta lehet, csak a töltött csokoládét nem ajánlom, mert eltörik, szétfolyik, sőt olykor felrobban a hőségben. Az üreges csokoládé sem jó, mert összetörik, és sajnos tele van levegővel. A levegő nem finom és nem laktat. A hegyi levegő sokkal jobb és ingyenes ökoszisztéma szolgáltatás. Tehát töltelékmentes és légtelenített tejcsokoládét, fehér csokoládét vagy étcsokoládét vigyünk.

A csoki eltarthatóságáról:A “sima” csokoládé szavatossági ideje 1-2 év, de utána sincs gond, végtelen idő elmúltával is lazán ehető, hiszen sok cukor és természetes tartósítószer hibernálja. (Az őskori csokoládé leletek még ma is frissek és fogyaszthatók, pedig már az ókorig mind lejárt.) Ha már öreg és kicsapódott rajta a kakaóvaj, akkor együk meg gyorsan, tüntessük el a cikit. Sötétben és szobahőmérsékleten tároljuk, például egy jó nagy fedeles bádogdobozban. A fehér csokit és a töltött csokikat egy éven belül együk meg. A mogyorós csokikat óvatosan, és tényleg rendesen zárt helyen tároljuk, mert könnyen nyüves lesz, egy évnél tovább ne rakosgassuk.

Tábla csokoládé 100 gramm: Na itt azért álljunk meg pár szóra, ne kapkodjunk. A tábla csokoládé 100 grammos, több lehet, de kevesebb nem. A nagy tábla csoki 120–200 gramm, az óriástábla 300 gramm. Egyes illuzionista csokigyárak 85-87-90-92-95 grammos “tábla csoki” kinézetű csokoládé szeleteket készítenek, ami nem más, mint ügyeskedés, bújtatott, optikai trükkös áremelés! Vásárláskor nagyon figyeljünk oda, soha se vegyük meg ezeket a zsugorított csokitáblácskákat! Tegyük vissza szépen a polcra, mert a tábla csokoládé 100 grammos, nincs mese, ebben nincs alku! Képzeljétek el az érzést, hogy beleharapnátok a tábla csoki utolsó 10 grammjába, és a levegőbe haraptok, s akkor veszitek észre, hogy az csak 90 gramm. Vagy hogy kidőltök, mielőtt hazaérnétek, mert hiányzott az utolsó 10 gramm. Az úti csoki bizony 100 gramm, és többet ne együnk meg egyszerre. 💯

A csoki hátrányairól: A csoki rengeteg energiát, kalóriát tartalmaz, pont ezért jó túraüzemanyagnak, tehát ez most előny. Minden energiamorzsát elégetünk, sosem elég a kaja, nem lehet eleget enni. Épp ezért jól ki kell találni az úti ellátmányt, és szigorúan be kell osztani, ami van. Hizlal annak, aki nem mozogja le, csak zsírszöveteiben raktározza ínséges időkre. Valódi hátrányai, hogy rontja a fogakat (fogmosás!), drága és nem helyben előállítható élelmiszer. Jót, mértékkel!

Túratámogatók: A túracsoki alkalmas a túrák támogatására. A túrát az támogatja, aki adott hozzá túracsokit! Köszönet és reklám jár érte!

Nem jár túracsoki: Azoknak nem jár túracsoki, akik autóval közelítették meg a túracélpontjaikat – a csúcsokon legfeljebb 5–10 percet szoktak tölteni, mert még ott is sietnek, és valószínűleg kevésbé értékelik, amit órákig bámulok. Az ilyen autósok kezében gyakran (szó szerint) az indítókulcs fityeg, oda nem fér már el csoki, és le sem mozogják. Sétáért, rövid túráért sem jár sok túracsoki. Azoknak sem jár túracsoki, akik másokkal vagy autóval vitették a túrafelszerelésüket. És azoknak sem jár, akik végigpanaszkodták vagy feladták a túrát.

Kitekintő: A túracsoki mellett vannak más általános és univerzális túrakaják. A “szalonna & hagyma” a magyar hagyományos, paraszti múltban gyökerező, és a természetjárás hőskorában is általános túrakaja, sokat kibír és sokféleképpen fogyasztható. Többnapos túrán a szalonnához együnk kekszet. A keksz és a müzli szintén jó alap túrakaják. És vannak tűzön főzős és hidegfőzős túrakaják is, de ez már egy másik blogcikk lenne, ha megírnám.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Views: 30