Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Balatoni Bringakörút (BBR): hosszú kerékpártúra a “magyar tenger” sekélytó körül Közép-Európában: utazás, útvonal, szakaszok, felkészülés.

Balaton Bike-Ring (BBR): “Hungarian sea”, long bicycle tour

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2023.05.25.

A Balatoni Bringakörút (BBR) blogcikkem a megrendelésre írt, hasonló című és igen sikeres földrajzos utazási túrás előadásom nyomán készült közkívánatra, 1905 letekert balatoni kerékpáros kilométer és 3000+ fénykép alapján.

Balaton, a “magyar tenger”: A változatos és varázslatos Magyarország egyik büszkesége a Balaton, egy elnyúlt sekélytó Közép-Európa szívében. 77 kilométeres természetes strandja és számos sajátossága teszi különlegessé. Élettel teli táj, több évezredes kultúrtörténeti múlttal, melynek hol gondos, hol mostoha őrzője. A fényárban úszó, Badacsony és Tihany körvonalával határolt, esténként aranyhidat festő, naplementés víztükör mit sem változott a történelem során. A nádasok rengetege, az őshalászat és a környezetével harmóniában élő ember azonban már csak a múzeumok emléke. A hosszú hullámokkal fodrozódó opálos állóvíz egyedi és egységes megjelenésű, ugyanakkor teljesen különböző partszakaszai vannak. Délen sík és sekély az egykori berkek maradványaival, északon dombvidék és mélyülő, sédek torkollanak. A mélyen benyúló Tihanyi-félsziget külön világ a Balatonon belül, mediterrán előfutár. A helyenként húzódó magaspartokról lenyűgöző látvány tárul elénk, a felhős vagy felhőtlen égbolt és a szélfútta víz fényjátéka odatapasztja a tekintetet.

Függetlenül attól, hogy a történelmi Nagy-Magyarország egykor lehúzódott az azúrkék Adriai-tenger sziklás partjáig, az országunk belsejének tengert idéző Balatonja méltán érdemelte ki a “magyar tenger” becenevet. Azoknak szól ez a blogcikk, akik számára bakancslistás terv a Balatoni Bringakörút, vagy akik soha nem is álmodtak róla.

Balatoni Bringakörút: Balatonboglár: Gömbkilátó
Balatoni Bringakörút: Balatonboglár: Gömbkilátó

Balaton dicséret (PRO): A Balaton nem hasonlítható más tavakhoz, ilyen tó csak egy van a világon. A különböző részei más és más változatát mutatják ugyanannak a tájegységnek, de mindenhol varázslatos. Sík, víz és hegyek találkoznak, természeti kincsek és ősi kultúra őrzője. Fürdővize gyorsan melegszik, időjárása kalandos, a tájélményt számos kilátótorony kínálja. A kultúra balatoni központja Keszthely kastéllyal, egyetemmel, múzeummal és színházzal; a szórakozásé pedig Siófok bulinegyeddel. Történelmi emlékek maradtak meg minden korból, védett területek vigyázzák az értékeket, a kieső részeken csend és nyugalom, alig jár ember. A parton szőlészet és pincészet, a vízen a vitorlás hajózás adja a balatoni kultúra vezérfonalát, a táj legfontosabb elemeit.

A túrakerékpárosok mellett a vízisportok, a horgászok, gyalogtúrások, fotósok és más művészek, kutatók, borászok paradicsoma. Közösségi közlekedéssel többnyire jól megközelíthető, sűrű járatokkal. A turistaövezetben mindent megkaphatunk, amire szükségünk lehet: sok ivókút, forrás, rengeteg szálláshely, boltok, megállók, kulturált környezet és köz- és közúti biztonság. A BBR Balatoni Bringakörút (Balaton Bike-Ring) és térsége kifejezetten kerékpárosbarát terület, kerékpárszállító vonatokkal és immáron a BuBa Budapest–Balaton kerékpárúttal a fővárosból. Az elég nagy, de nem túl nagy méretei miatt kifejezetten túrakerékpárral járható be és ismerhető meg legjobban a Balaton.

Balatoni Bringakörút: Balatonföldvár
Balatoni Bringakörút: Balatonföldvár

Balaton kritika (KONTRA): A Balaton feltört és túlszabályzott, túl beépített, túlturizmus sújtotta tó. Túltolták az építkezést, nem alkalmazkodtak az adottságokhoz, hanem erőszakot tettek a természeten. Szállodáit közvetlenül a víz mellé építették, partkövezés és a természetes vízjárás leállítása, a nádasok visszaszorítása vezetett számos faj eltűnéséhez és az őshalászat megszűnéséhez. Megpiszkálták a Kis-Balatont is, a berkeket levágták. Ma is zajlik a beépítés és a partszakasz kisajátítás és lezárás, pedig közkincs. A központi területeit tömegek lepik el, akik autóval foglalnak el minden talpalatnyi helyet: tömegturizmus a turistanegyedekben. Vadkempingezésre nagyon nehéz helyet találni, el kell távolodni a Balatontól. Az árak magasabbak a magas hazai áraknál is, bármelyik órában lecsaphat egy balatoni vihar, és előre befizetett nyaralási időszakot is átszervezhet egy masszív hidegfrontos esőhét.

A kerékpárút darabos, sokfelé tekervényes és rövid szakaszokon belül sem egységes. Számos irányjelző tábla hiánya nehezíti a 2002-re elkészült Balatoni Bringakörút követését, ahol “festékből álló” nyomvonal került a közútra. A bringaút alapvetően túl keskeny és helyenként púpos, szétesett az útburkolat, de mindez folyamatosan változik és javul. Akkora igény volt a vasúti kerékpárszállításra, hogy külön munkaerőt és szabályokat kellett hozzá eszközölni! A végre tényleg(!) fejlődő vasút és a 2022 őszre végre elkészült BuBa Budapest–Balaton kerékpárút várhatóan csökkenti majd a fenntartható közlekedés akadályait.

Balaton: Tihany
Balaton: Tihany

Utazás a Balatonhoz: A BBR Balatoni Bringakörút megvalósításának első lépése az utazás a Balatonhoz. Ideális esetben oda is bringával érkezünk. A környékről talán egyszerű letekerni, Budapest felől a 108 kilométeres BuBa Budapest–Balaton kerékpáros útvonal 2022 ősz óta használható, amely az épülőfélben lévő nemzetközi EuroVelo 14 kerékpárút része. Veszprémből van kerékpárút, Győrből 2023-ban még épül. A Dél-Dunántúli városokból nem ismerek rendesen kerékpározható balatoni utat, a Dunától keletre eső országrész pedig egyelőre el van zárva a nyugati kerékpárutaktól, a hosszú táv, az összeköttetés és a folytonosság égető hiány és közkívánat. …

Balatoni kerékpártúrákhoz egyértelműen a vasút a legjobb szállítóeszköz. A kerékpárszállítás (egyre jobban) megoldott, körben vasútvonal. A fő megközelítési irány Budapest felől van, talán Győrből a legrosszabb. A vonat+kerékpár utazáshoz a kedvezményes “Balaton kerékpárjegy” (akciós turistajegy), a 2023 májustól életbe lépett vármegye- és országbérlet, és legfőképpen a mindenhol jelen lévő vonatmegállók és vasútállomások kínálnak rugalmas és túrázóhoz illő közlekedést. Vonatról fel-le szállhatunk, ha szükséges, míg az autóval leparkolni sem lesz egyszerű az autós tömegek miatt, és a gépkocsihoz mindenképp vissza kell majd menni.

Balaton: Fonyód
Balaton: Fonyód

A BBR Balatoni Bringakörút élménye: Kerékpáron utazva a begyakorolt és könnyed tekeréssel és kerékpár vezetéssel haladunk egyenletesen órákon, napszakokon át. A nagytó nyújtotta gyönyörű és változatos tájban vagyunk, kitéve az időjárásnak, a fényeknek és a melegnek. A kerékpár nyergéből elég gyorsak, de nem túl gyorsak vagyunk ahhoz, hogy többet lássunk, mint bárki más. A kitartó mozgás maga az élet, sport és egészség. Felszerelésünkben házas csiga módjára vihetjük magunkkal mindenünket, amire csak szükségünk lehet, izomerővel megoldjuk és nem szorulunk másra. Nem füstölünk, nem csapunk zajt és nem bőr alá halmozzuk a kalóriát, mint motorizált társaink, hanem üzemanyag nélkül, kalóriát égetve, fenntarthatóan, szelíden és tisztán közlekedünk, utazunk, túrázunk. Mehetünk nappal és mehetünk éjjel, bárhol megállhatunk, szükség esetén tolhatjuk vagy emelhetjük a teljes menetfelszerelésünket. Bőrünkön érezzük a napot és a szelet, hallhatunk minden madárhangot és zümmögést, felettünk boltozódnak a nyári gomolyfelhők, a csillagok és egy-egy vihar megvillanó ege.

Túrakerékpározni olyan életérzés, amely meg sem érthető egy motoros vagy egy autós szemszögéből. Különösen ütős élmény egy olyan mesés tájban, mint a Balaton, akkora biztonságban, ami jelen van a vidéken. A 204 kilométeres Balatoni Bringakörút elegendően hosszú ahhoz, hogy átéljük a kerékpáros utazás élményét, de nem túl hosszú ahhoz, hogy ne vághassunk bele különösebb gyakorlat nélkül, vagy éppen ne tekerjük körbe az egészet egy nap alatt. A balatoni csend és káprázat vitorlás hajóról vagy kerékpárról élhető át legjobban.

Balaton: Balatonföldvár
Balaton: Balatonföldvár

BBR Balatoni Bringakörút túratervek:

 • 4–5 napos (egyhetes): napi 40–60 km, 3–6 szállás, sétabiciklizés, kirándulós: hétvégi bringásoknak, hobbikerékpárosoknak és kezdőknek, vagy alapos bejáróknak
 • 2–3 napos (hétvégi): napi 90–110 km, 1–4 szállás, túrakerékpáros, túrás: túrakerékpárosoknak, egészséges, sportos átlagembereknek
 • 1 napos (egynapos): ~204+ km, 0 szállás, túrakerékpáros, hajtós: túrakerékpárosok, sportemberek: 8–20 óra
 • néhány órás (párórás): ~192 km, nem BBR, hanem Tour de Pelso – Elanders – Balaton Maraton, útbiztosított közút, ultra, országúti kerékpárverseny: versenykerékpárosok, élsportolók, a rekord 4:39:13 (Blazsó Márton)
Balatoni Bringakörút: Balatonvilágos: kaja
Balatoni Bringakörút: Balatonvilágos: kaja

A BBR Balatoni Bringakörút útvonala, szakaszai:

 1. Balatonvilágos – Siófok – Fonyód – Balatonberény: déli part, strand, síkság: tekergős, darabos kerékpárút, közúton, járdán vezetve (“balatoni riviéra”, homokföveny, naplemente)
 2. Balatonberény – Keszthely – Szigliget: nyugati part, nádasok, berkek, síkság: önálló kerékpárút (erdős, nádas, mocsaras)
 3. Szigliget – Balatonfűzfő: dombság: önálló, tekergős kerékpárút (nádas, sédek, tanúhegyek, bazalt, bazaltorgonák, borvidék)
 4. Balatonfűzfő – Balatonakarattya: nádasok, síkság: önálló kerékpárút (magaspartok, tengerélmény, budapesti oldal)
 5. Balatonakarattya – Balatonvilágos: emelkedő–”fennsík”–lejtő: önálló kerékpárút (naplementés magaspartok, tengerélmény)
Balatoni Bringakörút: Siófok: Sió-csatorna
Balatoni Bringakörút: Siófok: Sió-csatorna

BBR feltételek, felkészülés, felszerelés: A Balatoni Bringakörút többféleképpen megtehető, a feltételek és a felkészültség is ennek megfelelően különböző. Ami mindenképpen szükséges:

1. Kerékpár: megbízható! Például: túrakerékpár (trekking bike), országúti kerékpár (outi, “versenykerékpár”), hegyikerékpár (MTB, monti), ATB kerékpár, fitness kerékpár (hibrid), összecsukható kerékpár (folding), kempingkerékpár, városi kerékpár (citybike), fekvőkerékpár (reku, rekumbens) – tehát ne legyen kifogás, hogy nincs alkalmas bicód!

 • Megbízhatóság: úti szerszámkészlet, guminyomás (3< bar), fékbeállítás, olajozás, vízhatlanság
 • Kisrutin kerékpárellenőrzés
 • Kerékpárbeállítások (testre szabás – nagyon fontos!)
 • KRESZ megfeleltetés (első-hátsó fék, első-hátsó prizma, első-hátsó lámpa vagy fejlámpa, elöl 2 küllőprizma, csengő. bukósisak, láthatósági mellény) – túlélés + rendőri ellenőrzés lehetséges

2. Általános túrafelszerelés, kiemelten:

 • esőfelszerelés (balatoni zivatar, vihar!)
 • napvédelem
 • vízhatlan kerékpártáskák (esőhuzat ~ tényleg vízhatlan)
 • fejlámpa (tájékozódás, tartalék, szerelés, és soha se világíts szembe!)
 • sátor + matrac + hálózsák
 • kaja: mindenhol kapható
 • ivóvíz: max. 1 liter elegendő, mert mindenhol van vízvételi lehetőség
Balatoni Bringakörút: Balatonkenese
Balatoni Bringakörút: Balatonkenese

BBR a jövőben: Mivel vagy összeomlik a civilizációnk és nem lesz jövő, vagy fenntarthatóbbra váltunk, ezért várhatóan erőre fognak kapni a fenntartható, szelíd utazási és turisztikai fejlesztések a jövőben. A kerékpárutakban minőségjavulás várható: pályaszélesítés, útalapozás, útelágazások, átvezetések és folyamatosság, pihenők, napelemes közvilágítás, okoskerékpárút.

 • Győr–Balaton kerékpárút készül majd el elsőként – már épül, láttam.
 • EuroVelo 14: nyugat–kelet: Ausztria–Magyarország (Őrség–Balaton–Budapest–Debrecen)–Románia (Iasi, Jászvásár), 1710 kilométer – egyszer csak megépül, jelenleg nyugat felől Budapestig tart.
 • Miskolc–Budapest–Balaton kerékpárút??? Miskolc várhatóan bekapcsolódik majd a nemzetközi EuroVelo kerékpárút-hálózatba az évszázad végére.
 • Pécs–Balaton kerékpárút??? Talán a jövő évszázadban.
 • 200 év múlva kiszárad a Balaton.
Balatoni Bringakörút: Balatonfüred
Balatoni Bringakörút: Balatonfüred

Kitekintő: A BuBa Budapest–Balaton kerékpáros útvonal blogcikkem. További túrakerékpáros blogcikkeim: mediterrán kerékpártúrák Görögországban, nyugati kerékpártúrák Hollandiában, kutatótúrák, 200 km feletti egynapos körtúra alföldön és hegységen át. A “1.1.8. Magyarország: Balatoni Bringakörút (BBR) – túrakerékpárral a „magyar tenger” körül” földrajzos utazási túrás előadásom ugyanez részletesebben, és bő egyórányi fantasztikus tájképpel, városképpel, természetképpel, túrafotóval, élményfotóval.
Szakmai kapcsolódások:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park (kutatóengedéllyel támogatott)
BalatonBIKE365 (kerékpáros kulaccsal támogatott)
Balaton Bike

Balatoni Bringakörút: Keszthely
Balatoni Bringakörút: Keszthely
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Views: 48