Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.3]

Koszovó: Pristina és térsége, Balkán: többnyire albánok lakta térség élhető utcákkal, terekkel, középkori műemlékekkel.

Kosovo: Pristina and its area, Balkans.

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2024.01.10.

Koszovó: Egy mindössze 105 ország által elismert kis ország a Balkán közepén. Albánia és Magyarország elismeri, 3 ország csak részlegesen ismeri el, 11 visszavonta, 39 elutasítja. Mintegy 90%-ban albánok lakják, a viszonylag kis területét hegységek állják körül, tengere nincs. A szélességi foka és belső jellege okán szárazföldi (kontinentális) éghajlattal rendelkezik, itt még nincs olyan meleg, mint a délebbi balkán vidékeken. És mivel sajnos összecsapások és zavargások törtek ki a közelmúltban, így a turisztikai látogatottsága igen csekély. Középkori eredetű, török kor előtti műemlékei ma már a világörökség része.

Pristina: Koszovó fővárosa Pristina, ~200 ezren lakják, többnyire albánok. Terei és utcái barátságosak és élhetőek, türelmes és kedves helybéliekkel tele. Megtekintésre érdemes a Koszovó Nemzeti Könyvtár, a néprajzi múzeum, a templomok és a mecsetek, a piac, valamint a számos köztéri szobor. Az autóközpontú közlekedése jellegzetes balkáni kaotikus, azonban betonelemekkel leválasztott kerékpárútjai is vannak, + Tesla Taxi!

Balkán: A kaotikus és rendezetlennek tűnő autóforgalom mellett a balkáni vonások sorát megtaláljuk Koszovóban. Kóbor kutyák és szemét nagy mennyiségben, látványos piacok, zsúfoltság. Ugyanakkor békés emberek és kellemes éttermek, számos meglepetés és természetikulturális érték.

Kitekintő: A RoliTúra szervezésében betekintő Koszovóba. Kapcsolódó blogcikkem: Albánia, Észak-Macedónia. Értékelés, ösztönzés, vélemény = pontozás a blogcikk végén: 1-2-3-4-5 csillag!

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.3]

Views: 35