Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

Albánia: mediterrán gyalogtúrák és tengeri úszótúrák. Hegyvidék, Balkán, Adriai-tenger, Jón-tenger, élő múlt, nyíló nyugat, múló múlt.

Albania: Mediterranean hiking and sea swimmer-waterhiking.

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2024.01.04.

Bevezetés a Balkán szívébe: A Dél-Európa részét képező Balkán-félsziget sajátos egységét képezi Eurázsiának és az egész világnak. A nagy kezdőbetűs “Balkán” földrajzi név, míg a kis kezdőbetűs “balkán” a rendezetlenség, igénytelenség, a kaotikus autóforgalom és a szemetes, koszos országok jelzője, gyűjtőneve. A Balkán ugyanakkor egy még ősi jellegeket mutató térség neve. Vannak, akik a “gyengeségei” miatt elkerülik, és vannak, akik az értékei miatt felkeresik. Míg például Görögország az utazók és a nyaralók millióit fogadja hosszú ideje, a Balkán középső részének országai kevésbé látogatottak. Montenegró néhány éve lett felkapott, Albániát csak most kezdik sokan felfedezni, Észak-Macedóniába és Koszovóba pedig alig mennek. A RoliTúra épp az ilyen kevésbé járt helyekre viszi el az utasait!

Albánia élő múltja: Albánia az egyik legkülönösebb ország, ahol még ősi jelenségek figyelhetők meg az építészetben, a gazdálkodásban és a szokásokban. A halászat és az állattartás a múzeumok hangulatát idézi egy teljesen tájátalakított országból érkező látogatónak. Albániában békében élnek egymás mellett a vallások és a felekezetek, jeleit láthatjuk a régi hiedelmeknek, és nem bonyolítja agyon az életet a nyugati túlszabáyozás. Bár az igényesség nem hatja át a hétköznapokat, felkészülten és szeretettel látják az utazókat és a turistákat az értékekben gazdag, egyedi országukban.

Albánia látnivalói: amit érdemes megnézni:

Kep i Treporteve világítótorony (Lighthouse), Adriai-tenger, Zvërnec, Vlora, Albánia.
Kep i Treporteve világítótorony (Lighthouse), Adriai-tenger, Zvërnec, Vlora.
Bunker, Adriai-tenger, Zvërnec, Vlora, Albánia.
Bunker, Adriai-tenger, Zvërnec, Vlora, Albánia.
Jón-tenger, Himarë, Albánia.
Jón-tenger, Himarë.
Vlorai-öböl, Adriai-tenger, Karaburun-félsziget.
Vlorai-öböl, Adriai-tenger, Karaburun-félsziget.

Nyíló nyugat – múló múlt: Albánia rohamos átalakulás alatt áll, ahol eltűnnek az ősi dolgok, és helyüket a nyugati típusú, globalista (mindenhol egyforma), fogyasztást kiszolgáló látnivalók és beruházások foglalják el. Jelenleg tehát a múló múlt még, a nyíló nyugat pedig már megtalálható egyidejűleg, egymás szomszédságában.

Feltételek, felkészülés: Albánia felé első kihívás a balkáni országhatárokon való átkelés, ami időben is nehezen kiszámítható, de valamivel jobb, mint Görögországba. Albániában szinte mindent megkapunk, amire szükségünk lehet, és fizethetünk készpénzzel vagy bankkártyával. Ételeik finomak és egészségesek. Az ivóvíz nem mindenhol iható, erről érdemes részletesen tájékozódni. Nyáron erős napsütésre és forróságra készüljünk, ősszel már erősen felhős. Megszámlálhatatlanul sok kóbor kutyát fogunk kerülgetni, de rendszerint szerencsére nem veszélyesek. Szétdobált szemetet és hulladékot biztosan fogunk látni, bármerre járunk. Albániában mindig nézzünk a lábunk elé! A közúti közlekedés helyenként zsúfolt, helyi és helyközi közösségi közlekedés van. Sokan kerékpároznak, koppenhágai színvonalú kerékpáros fejlesztést is láttam, de legtöbbször örüljünk a bármilyen útnak. Egyénileg és utazási irodával utazhatunk Albániába, a RoliTúra szokatlan és ritkán látott helyekre is elvisz.

Kitekintő: A RoliTúra szervezésében betekintő Albániába. Kapcsolódó blogcikkem: Észak-Macedónia, Koszovó. Értékelés, ösztönzés, vélemény = pontozás a blogcikk végén: 1-2-3-4-5 csillag!

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

Views: 82