Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Germany: continental hike in the Black Forest (Schwarzwald), and in Freiburg solar city

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2021.05.25.

Németország számos magyar számára munkaadó ország, ahol a szorgos munkáért nyugati bért fizetnek, Európa elegáns és leggazdagabb országa. A német ember tiszta, rendezett és pontos. Az észak hideg tengereitől (Északi-tenger, Balti-tenger) dél felé haladva a lapos Germán-alföld (Északnémet-alföld), majd a Német-középhegység számos hegyvidéke következik, délnyugati sarkán a Fekete-erdő. Délen a Rajna és az Alpok képeznek természetes országhatárt. A Rajna folyóval félig körülölelt Fekete-erdő talán az egyetlen középhegység Németországban, amely közismertté vált. Az eredő Duna folyam (5. fotó), sötét fenyvesek, a feketeerdő-torta, a kakukkos óra, és a Klinika (Die Schwarzwaldklinik) NSZK televíziós filmsorozat jutnak az eszünkbe róla.

Túrázni a Fekete-erdőben nem kiemelkedő teljesítmény, a csodálatos hazai hegyeinkből nem is vágynak oda az emberek. Pedig ahol a természet még megmaradt, az élmény és az érték nem rangsorolható, vagyis egy középhegységi kaland sem kevesebb, mint egy magashegységi, bár technikailag és fizikailag lényegesen egyszerűbb. Alacsonyabb tengerszintfeletti magasságokban (1500 méterig) a mászóteljesítményt a nagyobb szabadság, a több lehetőség kárpótolja. És amit csak a természet ismerői tudnak: a térképeken barna foltokként, a szélvédőn keresztül egyforma zöld hegyekként látott hegységek valójában nagyon eltérnek egymástól – ez a megállapítás a hazai, egymással szomszédos hegységekre is igaz.

1. fotó. Mohával borított kőfolyás.
Moss covered stone stream.

A Fekete-erdő alapkőzetei a gránit és a gneisz, feltűnően sok a kőfolyás (1. fotó), melyekhez hasonlókat a Tátrában láthatunk. A csapadékmennyiség igen sok, helyenként évente 2200–2700 mm. Télen gyakran hóviharokkal érkező hótakaró borítja a tájat. Legesősebb a nyár dereka, az év napjainak fele ködös. Ez jóval több a Bükk-fennsík évi 850 mm csapadékánál, de jelentősen meghaladja a Bihar-hegység évi 1400 mm-ét, pedig ez a környékünk legesősebb hegysége.

2. fotó. Több méter magasságig mohával borított fa.
Moss covered tree up to several meters.

A sok eső nyomán burjánzik az élet. A völgytalpakon túrázva saját szemünkkel láthatjuk a feltűnően vastag, a fákon magasra kúszó mohaborítást (2. fotó), amely a szurdokerdőkben az alsó ágakon is jelen van. De sokszor moha kérgezi be a jellegzetes kőfolyásokat is (1. fotó). Az üde aljnövényzetet páfrányok „minierdeje” alkotja, sok a zuzmó, a savas talajt csarab (Calluna vulgaris) jelzi. A vízfolyások sem szerények: szélesek a patakok, melyekben termetes sebes pisztrángok (Salmo trutta morpha fario) rajai úszva állnak szemben az árral. A fenyvesek mellett a hazánkból „kiművelt” tiszafás bükkös állományára is rátaláltam. A természeti értékeket a Fekete-erdő Nemzeti Park szigorú szabályai őrzik.

3. fotó. Mini vízierőmű Freiburgban.
Small water power station in Freiburg.

A Fekete-erdőt utak hálózzák be, szórványtelepülések épültek a hegyek közé, a történelem során a nép belakta a tájat. Turisztikailag feltárt vadonban vagyunk, békés erdőrengetegben. Ápolt és rendezett, amit emberkéz alkotott, semmi sem elhagyatott, lepusztult. Hatalmas kupolájú dómjával St. Blasien a tájbaépítés egyik ékes példája. A Rajna partján fekvő Waldshut piciny óvárosát jellegzetes, míves kaputornyok fogják közre. A falvak főterén apró strandok vize csillog, nem dísztavak és nem szökőkutak, hanem Kneipp-taposómedencék – mert a lábfürdő egészséges.

4. fotó. Gyalogosok és kerékpárosok elsődlegessége Freiburgban.
Priority of pedestrians and cyclists in Freiburg.

Kétségtelenül Freiburg a Fekete-erdő leghíresebb városa. 1994-ben itt épült a világ első többletenergiát termelő napenergiás háza, a Heliotrope. 2012-ben nyilvánították Németország legfenntarthatóbb városává, 2035-re a megújuló energiákra való teljes átállást ígérnek. Napelemek mindenhol, a város felét védett parkok, erdők és zöldfelület teszik ki, így a kerékpározás és a gyaloglás népszerűek. Vauban városrészben a kerékpár elsődleges közlekedési eszköz. Túlélésünk érdekében a fenntarthatóság a jövő nagy kihívása világszerte, ma már települések sora igyekszik eredményeket felmutatni – az utcákon sétálva azonban erre sajnos sok helyen rá nem jönnénk, mert járókelőként nem érzékelhető (dugók, utcazaj és légszennyezés uralkodnak változatlanul). Freiburgban látszik (3-4. fotó), legyen ez példa a mi városainknak is!

5. fotó. A Duna-forrásnál, Donauquelle, Donaueschingen.
At the source of the Danube.

Kitekintő: A Fekete-erdő és Freiburg a földrajzos és a fenntarthatósági előadásaimban jön elő.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Views: 198