Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Budapest–Balaton kerékpáros útvonal (BuBa): hosszú kerékpártúra a magyar fővárostól a “magyar tengerig”: útvonal, szakaszok, felkészülés.

Budapest–Balaton bicycle route (BuBa): long bicycle tour from the capital of Hungary to the “Hungarian sea”

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2023.10.16.

Fotók lesznek még!!!

Balaton és Budapest: A változatos és varázslatos Magyarország egyik büszkesége a Balaton, egy elnyúlt sekélytó Közép-Európa szívében. 77 kilométeres természetes strandja és számos sajátossága teszi különlegessé. Élettel teli táj, több évezredes kultúrtörténeti múlttal, melynek hol gondos, hol mostoha őrzője. A Balaton számunkra egyet jelent a nyárral, a szabadsággal, a fényárral, és a Balaton-felvidék jellegzetes körvonalainak felejthetetlen látványával. … Budapest Magyarország fővárosa, szíve, társadalmi, kulturális és közlekedési csomópontja. A Duna széles folyamának sík és hegyvidéki partjain szélesen elterülő sugaras–körgyűrűs szerkezetű metropolisz tökéletes természeti adottságokat kínáló, eszményi helyen épült. Látképi és építészeti értékeinek hihetetlen kincsestára Európa legszebb fővárosává tette, a központi része Világörökség.

Balaton, Budapest, közlekedés: A Balaton és környéke Budapest mellett Magyarország turisztikailag leglátogatottabb területe. A Balaton a külföldi nyaralók mellett elsősorban a belföldi turizmus úti célja, ahová évente mintegy 2 millió ember érkezik. Budapest az ország legsűrűbben lakott térsége, ahol a lakosság 18 százaléka él, nemzetközileg is jelentős érdeklődést kap a világ minden tájáról. A Balaton felett delelő Napnál is világosabb, hogy sűrűn lakott és tömegesen látogatott helyeken a fenntartható közlekedés fejlesztését kellene előtérbe helyezni. A vasút több évtizedes hanyatlás után jelenleg (talán) fejlődni kezdett a fővonalakon. Komoly tervek vannak Magyarország kerékpáros felfejlesztésére 2030-ig, a kerékpárutak látványosan szaporodnak, (ez is eljött).

De még mindig erőteljesen a személy- és teherautók uralják az utakat, az összes fenntarthatóan közlekedő (és helybéli lakos!) ettől szenved, agyalhat az utazásán és kerülgetheti az autókat. Vonattal agyonbonyolított viteldíjak és jegyek, a fővonalakon kívül kérdéses átszállások, kerékpárral pedig abszurd kerülők és látványos darabosság okoz fejtörést és sokszor megoldhatatlan helyzetet. Az autósokat folytonos úthálózat és fejlett háttérágazat várja, de a népsűrűség forró pontjain az autó a legalkalmatlanabb jármű: dugók és tömött parkolók jelzik. Épp ez történt a Balaton és Budapest útjain. A nyári főszezonban pedig a balatoni vonatok is megtelnek, a vonaton kerékpárral utazás óriási igényét pedig már szinte képtelen kiszolgálni a vasút. A kerékpáros fejlesztésre tehát kiáltó szükség keletkezett.

Budapest–Balaton kerékpáros útvonal (BuBa)
BuBa Budapest–Balaton kerékpáros útvonal (BuBa)

Balaton, Budapest, kerékpár: A 204 kilométeres Balatoni Bringakörút (BBR) [az 1993-as kezdés után 9 év alatt], ~2002-re készült el. A fenntartható turizmus új távlatait nyitotta meg. Budapest és a Balaton “bringatávra” vannak egymástól, ~30 éves igény és ígéret volt a Balcsi és a főváros kerékpáros összekötésére. A 108 kilométer hosszú Budapest–Balaton kerékpáros útvonal (BuBa) [3 év késéssel, a 2019-es célkitűzés helyett] 2022-re épült meg. Már az első terveknél is látható volt, hogy a BuBa nem kerékpáros közlekedő, hanem kerékpáros túraútvonal. A BuBa elég jó válasz arra a kérdésre, hogy kerékpárral miként juthatunk el Bp-ről a Balcsira egy tartalmas és gyönyörű, ugyanakkor tekervényes, hosszú és nehéz útvonalon. Mivel a “csak úgy simán tekerjünk le a Balatonra” a BuBa megvalósulásával nem igazán oldódott meg, (csak a megszokott jókora bringás kerülő), ígéret érkezett a BuBa 2-re, amely optimális és ~sík útvonalon vezet majd végig, a főút~autópálya vonalán.

A BuBa tehát a tapasztaltabb kerékpárosoknak való túraútvonal, míg a BuBa 2 a kezdőknek, családoknak is vonzó közlekedő (utazó) útvonal lehet, ha majd elkészül. Mindenesetre most már végre elérhető kerékpárral a Balaton Budapestről, létrejött két kiemelt jelentőségű hely között a kerékpáros átjárhatóság!

Látnivalók és élmények sora a BuBa mentén: A BuBa számos látnivaló mentén vezet, amelyek megállásra késztetnek. A táj változatossága és szépsége, a nyugalom, a látvány és a csend felejthetetlen élménnyé teszi! Falvak, városok, szántóföldek, gyümölcsösök, szőlők, kilátóhelyek, dombok, völgyek és tavak – rajta a csinos kerékpárutakkal és kerékpáros megállóhelyekkel.

 • Kamaraerdő
 • Biatorbágyi viadukt
 • Magyar-kút, Etyek
 • Velencei-tó
 • Székesfehérvár
 • pihenőhelyek: Gyúró, Pázmánd stb.

Kaland és kihívás a BuBa: A Budapest Kamaraerdőtől Balatonakarattyáig tartó BuBa csak 108 kilométer hosszú, mivel azonban Budapesten belül és a Balaton mentén is tovább vezet az utazásunk, hosszú kerékpártúra besorolást kaphat (jóval 120 kilométer fölött). (Esetemben a Budapest-Keleti pályaudvartól Balatonföldvár környékéig 173 kilométer jött össze.) Az útvonalon összegyűlő szintkülönbség 931 méter, más adatok szerint 1022 méter, amely meglepően és indokolatlanul sok – mintha egy középhegységi kerékpártúra lenne. Számos derékszögű forduló és néhány oldalváltás vár a kerékpárosra, de veszélyes részeket nem találtam semmilyen szempontból. Túratáv szerint a BuBa kerékpáros útvonalat tehát hosszú, domborzat szerint dombvidéki, nehézségi szint szerint nehéz, veszélyesség szerint biztonságos, jelleg szerint pedig műúti túraúvonal minősítésűnek ítéltem. Le kell küzdeni a távot, meg kell mászni az emelkedőket, különböző jellegű szakaszokból áll és át kell jutni Székesfehérvár elrontott városi szakaszán – kaland és kihívás vár a kerékpárosra!

A BuBa Budapest–Balaton kerékpáros útvonal és szakaszai:

0. Budapest: Kamaraerdő megközelítése.

 1. Budapest: Kamaraerdő – Biatorbágy: viadukt. Önálló kerékpárút külvárosi környezetben, fás–bokros területeken.
 2. Biatorbágy: viadukt – Etyek: Magyar-kút: Önálló kerékpárút szántóföldek mellett.
 3. Etyek: Magyar-kút – Etyek–Gyúró kilátópont, pihenőhely: Dombvidéki forgalommentes, keskeny műút szántóföldek, szőlők, fák között.
 4. Etyek–Gyúró kilátópont, pihenőhely – Gyúró: pihenőhely: Dombvidéki forgalommentes, keskeny műút szántóföldek, szőlők, fák között.
 5. Gyúró: pihenőhely – Pázmánd: pihenőhely: Dombvidéki forgalommentes műút. Önálló kerékpárút szántóföldi környezetben.
 6. Pázmánd: pihenőhely – Velencei-tó: móló. Önálló kerékpárút szántóföldi környezetben.
 7. Velencei-tó: móló – Pákozd: pihenőhely: Kerékpárnyom és önálló kerékpárút változatos környezetben.
 8. Pákozd: pihenőhely – Székesfehérvár: Önálló kerékpárút szántóföldek és főútvonal mellett.
 9. Székesfehérvár: Székesfehérvár első felén megszakad, a második felén különösen tekereg a kerékpárút!
 10. Székesfehérvár – Balaton: Balatonakarattya: Önálló kerékpárút szántóföldek és országút mellett.

Kiknek és hogyan ajánlható a BuBa? A BuBa egynapos végigtekerése azoknak ajánlható, akik kellően felkészültek egy hosszú és nehéz kerékpártúrára, vagyis túrakerékpárosoknak és kerékpáros sportolóknak. Az edzetlenebbeknek kétnapos tervezéssel ajánlom, a félúton szállással, pl. a Velencei-tó környékén. Kezdők és családok kisebb gyerekekkel csak két-három naposra darabolva vágjanak bele! Szakaszaiban viszont mindenki számára kiváló kerékpáros közlekedési és túrázási lehetőséget kínál.

BuBa feltételek, felkészülés, felszerelés: A Budapest–Balaton kerékpáros útvonal többféleképpen megtehető, a feltételek és a felkészültség is ennek megfelelően különböző. Ami mindenképpen szükséges:

1. Kerékpár: megbízható! Például: túrakerékpár (trekking bike), országúti kerékpár (outi, “versenykerékpár”), hegyikerékpár (MTB, monti), ATB kerékpár, fitness kerékpár (hibrid), összecsukható kerékpár (folding), városi kerékpár (citybike), fekvőkerékpár (reku, rekumbens) – ami hegyi utakra is alkalmas!

 • Megbízhatóság: úti szerszámkészlet, guminyomás (3< bar), fékbeállítás, olajozás, vízhatlanság
 • Kisrutin kerékpárellenőrzés
 • Kerékpárbeállítások (testre szabás – nagyon fontos!)
 • KRESZ megfeleltetés (első-hátsó fék, első-hátsó prizma, első-hátsó lámpa vagy fejlámpa, elöl 2 küllőprizma, csengő. bukósisak, láthatósági mellény) – túlélés + rendőri ellenőrzés lehetséges

2. Általános túrafelszerelés, kiemelten:

 • esőfelszerelés (zivatar, vihar!)
 • napvédelem
 • vízhatlan kerékpártáskák (esőhuzat ~ tényleg vízhatlan)
 • fejlámpa (tájékozódás, tartalék, szerelés, és soha se világíts szembe!)
 • kaja (de több ponton kapható)
 • ivóvíz: max. 1 liter elegendő, mert van elég vízvételi lehetőség

BuBa a jövőben: A BuBa mérőpontjain már az első nyári idényben (2023) is több tízezer áthaladást számoltak, sokan csak egyes szakaszain tekernek. A látogatottsága várhatóan tovább fog növekedni. Büfék, pihenőhelyek, szervizek és szállások jelennek majd meg a kulcsfontosságú pontokon, amelyek további forgalomnövekedést idéznek elő. Amint azonban megépül a BuBa 2 (valamikor), elszívhatja a bringások egy részét, de a könnyebb BuBa 2 még több bringást fog bevonzani. A BuBa útminősége remélhetőleg megfelelő, a javítások és fejlesztések még jobbak lesznek. A kisebb-nagyobb hibákat idővel megoldják, a jelenleg minősíthetetlen székesfehérvári átvezetés is elkészül rendesen. Ha kiépül a kelet-nyugati EuroVelo 14 nemzetközi kerékpárút, akkor nagyszámú fizetőképes kerékpáros éri majd el a nyugati országok felől a Balatont, Budapestet, Egert, a Hortobágyot és Debrecent fenntartható módon.

Kitekintő: A BBR Balatoni Bringakörút blogcikkem.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Views: 21