Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Educational hike: field trips

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2021.10.25.

Az oktatótúrák helye és célja: A túrázás egyik túracél szerinti típusa az oktatótúra, tantúra (oktatási–tanulási célú túra): szakvezetés, terepgyakorlat. Oktatótúra az, amikor a résztvevők szerint „túrát vezetek”, a kívülállók szerint „csoporttal kirándulok”, szerintem pedig munkatúrán dolgozok, ahol a természetvédelem oktatását összekapcsolom a túravezetéssel és idegenvezetéssel. A túra célja terepi oktatómunka megadott téma, tantárgy szerint: többnyire természetvédelem, környezetvédelem, biológia, tájékozódás, vagy mind egyszerre. Szakvezetés vagy terepgyakorlat önállóan, vagy tantárgy, tanulmányi kirándulás, tanulmányút, tanfolyam, továbbképzés, erdei iskola vagy tréning részeként. Hogy szervezzem és tartsam meg, azt felkérésre vagy főnöki utasításra teszem, de hogy hol és miként, az már az én dolgom. A lehető legtöbbet hozom ki a napból, mindent azonban nem mutatok meg, természetvédelmi okokból a jelzett utakról nem térünk le, a titkos helyeimet sem fedem fel, betartjuk az írott és íratlan szabályokat.

Az oktatótúrák szervezése és jellege: Egy oktatótúra túrakiírással kezdődik: a saját módszerem és a fenntarthatóság alapelvei szerint tervezek. A résztvevői létszám rendszerint adott, de az ideális létszám 6–10 fő. Közismert, mindenkinek útba eső ponton van a gyülekező, a területet közösségi közlekedéssel közelítjük meg. Az oktatótúra gyalogtúra: rendszerint rövid gyalogos körtúra. A terep könnyű és közepesen nehéz, a túratáv legfeljebb 10 kilométer. Több nem lehet, mert a résztvevők közül sokan nem bírnák: hiszen nem túrázókkal megyek. Vannak, akik életükben először túráznak. Vannak, akik csak beltéri sportokat űznek, vagy mozgás nélkül élnek. Vannak, akik még nem gyalogoltak hegyekben, nem voltak barlangban, talán még igazi erdőt sem láttak. És sokat beszélek, nagyon sokat, de nem túl sokat. Többet tudnék beszélni, mint amennyit a résztvevők be tudnak fogadni. A nyelv magyar vagy angol.

Az oktatótúrák témája és tartalma: Az oktatótúra témája, tantárgya van terítéken egész nap. Minden lehetőséget megragadok, kihasználok, már az útvonalat is eleve eszerint terveztem meg. De ahogyan a természet is összetett, a túravezető oktatómunkája is szerteágazó, a tantúra sem szakbarbár. Vagyis a „kötelező” téma mellett szóba jön minden, ami szembe jön. Szó esik a helyi jellegzetességekről, történelmi, néprajzi emlékekről, a tájhasználat jelenéről és múltjáról, a földfelszínről, a növényzetről, állatvilágról, jellegzetes, érdekes fajokról. Források, patakok, barlangok, sziklaképződmények, virágok, halak, csúcsragadozók, turizmus stb. Olyan, mint száz kötetlen minielőadás, ahol a téma mindig épp előttünk van: látjuk, halljuk, érezzük, tapintjuk, kézbe vesszük, és az egész miliő, környezet hatása alatt állunk.

Mennyit érünk a természetben? Az erdő nem tanterem, a túra sem iskolaszagú. A hegyekben mindenki fiatal és egyenrangú, kissé mások a viselkedési szabályok. A hegyekben mindenki szembesül az emberi valójával, testi, szellemi és mentális képességeivel: erőnlétével, állóképességével, ügyességével, gyakorlati ismereteivel, érzéseivel. Mindenki ráébred a közte és a természet közötti távolságra. Mennyire vagyunk életképesek a természetben egy hátizsáknyi felszereléssel? Mennyit ér a tudásunk és a műveltségünk a hegyekben? Mire emlékszünk az iskolából, mit ismerünk fel a tanultak közül, minek vesszük hasznát? Mennyi értelme volt az oktatás és a média ránk zúdított ismeretanyagának? Célom, hogy az oktatótúrán ezekre mindenki választ kapjon magának.

Hatalmas élmény az oktatótúra: Egy jól vezetett túra hatalmas élmény, egy jó tantúra, terepgyakorlat is maradandó élmény! A természet természetes értékrend szerint rendeződik, nem politikai, mérnöki tervek és gazdasági érdekek mentén, ahol nem jogalkotók és divatcsinálók diktálják a szabályokat; igyekszem rámutatni a civilizáció hibáira. A természetben nem működik a társadalomban eluralkodott képmutatás. A végtelen nyugalom, csend, a valódi mozgás, az időjárásnak való kitettség, az aznapra hátrahagyott társadalmi pózok és az őszinte környezet felfrissíti a testet és a lelket. A résztvevők csoportja a túranapon átmenetileg jókedvű túracsapattá formálódik. Azon vagyok, hogy minél több dolgot bemutassak élőben, helyzeteket teremtsek. Mindeközben otthonosan mozgok, fellibbentem, hogyan viselkedek az erdőben és a hegyekben szabadidőmben országjáró, utazó túrázóként 1990 óta, kutatóként, többnyire egyedül. Akik egy szokványos (unalmas) kirándulást vártak, kellemesen fognak csalódni. Az élet teljesen más területeiről, vagy a világ más tájairól érkező résztvevőket bevezetem a hazai természet és a természetjárás világába – számomra ez a kihívás. Ha véletlenül ismerősök kerülnek a csoportba, itt fognak igazán megismerni, itt fogják megérteni, mit tanultam a gimnázium utáni 4 iskolában, és miért lógok folyton a természetben.

Kitekintő: Az oktatótúra betekintő a természetbe; számomra hobbiból lett munka, melynek feltétele a felkérés, beszervezés, megbízás, munkalehetőség: Magyarország és Európa tájain.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Views: 44