VeloTeoFoto
VeloTeoFoto

Bemutatkozás

A VeloTeoFoto mögött Teo, Dr. Fülep Teofil (1973) vagyok, túrakerékpáros, utazó és fotós, turisztikai és fenntarthatósági blogger, szakíró, idegenvezető, túravezető(-oktató), a környezettudományok PhD doktora, szaklektor.

HONLAP-BLOG CÉLJAIM:
Besorolás: ismeretterjesztő: oktatási, közművelődési, művészeti (fotó).
Ökoturizmus: a fenntartható, emberi léptékű, bakancsos, kerékpáros, hátizsákos turizmus népszerűsítése.
Ösztönzés (inspiráció), szórakoztatás: élmények megosztása az átlagon kívüli túráimról.
Fenntarthatóság: a lassabb, természetközelibb, szerényebb, élményekben gazdagabb kerékpáros életmód népszerűsítése.
Erő és egészség: példa állítása az emberi test lehetőségeiről és terhelhetőségéről, ha megkapja a nélkülözhetetlen, természetes napi mozgást és edzést.
Munka és szolgáltatás: turisztikai szakírás, előadás, idegenvezetés, túravezetés(-oktatás) reklámozása.

BLOG: Havonta átlag egy blogcikket teszek fel turizmus, utazás, fenntarthatóság – kerékpáros életmód témakörökben. Besorolás: ismeretterjesztő: oktatási, közművelődési, művészeti (fotó). Turisztikai szakírás, tudományos ismeretterjesztés– a szaklapokba illő témákat későbbre tartogatom. Az olvasói visszajelzések szerint a nyelvezetem “vizuális írás“: képet rajzoló szavakkal, fotókkal. Írok, mert ehhez értek, utazásról, természetjárásról, mert ebben élek. Fenntarthatóságról, mert összedől a világ. A ötleteimnek se szeri, se száma. Blogom, mint barlangrajz: annak szól, aki felfedezi, és akit érdekel.

TERMÉSZETJÁRÓ SAJÁTOSSÁGAIM:
Éjszaka is úton vagyok gyalogosan, kerékpárral, erdőkben, hegyekben; tavat kerülök, hegységen megyek át.
~35 kilogramm össztömegű az egynapos túrára málházott túrakerékpárom, míg a hegyikerékpárosok rendszerint minimális tömeggel, üresen indulnak el.
– Kerékpártúrán 24 óra alatt 100–300 kilométert teszek meg 50 kilogrammig málházva.
Sátrazni 0 fok alatt, kerékpározni 40 fok felett szeretek igazán.
– Az úszó természetjárás egyedülálló, saját fejlesztésű módszerem (2016–2020).
– Úszótúrán napi 5–8 órát töltök a vízben.

UTAZÁS – TÚRA – FOTÓ, TURIZMUS – FOTÓZÁS:
A tanulmányaim indítéka és motorja, hogy aktív természetjáró és túravezető vagyok 1990 óta, utazóként 83 utazáson 28 célországban jártam. Teljes terhelésű hosszútávú túrakerékpáros, gyalogos és úszó természetjáró. A sík- és hegyvidékeken, szárazföldi és tengeri vizeken, itthon és külföldön tett túráim fő célja a fényképeken rögzített ismeretszerzés. A saját tapasztalatok és fotók sokasága visz színt és hitelt a környezettudományi, turisztikai és előadói munkáimba.

28 ország, ahol már jártam, 2023. szeptember.

ELŐADÁSOK: Meghívásra ismeretterjesztő előadásokat tartok:
földrajzos utazási túrás előadások
fenntarthatósági előadások, környezet-természet védelem

TÚRAVEZETÉS + IDEGENVEZETÉS: Természet és kultúra, túrák és utazások, hegyek és vizek, városok és tengerpartok, csoportok, társasutazások, körutazások. Tudom a titkát, hogyan lehet egy akármilyen csapatnak hatalmas élményt nyújtó, sikeres utat, túrát tervezni, szervezni és vezetni.
Szakterületem a természeti környezet, az ember és a természet kapcsolatának bemutatása.
Kiemelt térségek: Bükk, Mátra, Balaton, Mediterráneum.
– Utasok mondják: “Ilyen sokat mesélő idegenvezetőt még nem láttunk.”
– Alkalmi felkérések mellett belföldön külföldieket, külföldön (Costa Brava, Katalónia, Spanyolország) magyarokat vittem 2020-ig.
– Legsikeresebb publikációm: „A túravezetés mestersége” (2009–2010) című módszertani könyvemet egyetemi oktatáshoz is használták több helyen, tantárgy is épült rá, a “Túravezetői ismeretek” (2010) jegyzet 3 fejezetét alkotja. A mondatai máshol is felbukkanhatnak időnként, mert tartalmát és részeit az összeollózás módszerével eltulajdonítják.
Túravezető-oktató (2014-től): tájékozódás, természetvédelem, hegyi környezet.

FENNTARTHATÓSÁG:
Életmódom: szupertakarékos, minimalista, készletgazdálkodó, sportos, városi lakótelepi + utazós–túrás–kerékpáros.
– Szénlábnyomom (karbonlábnyom) 2022: 3,5 tonna szén-dioxid/2022 év
https://okokalk.mnb.hu [magyar átlag: 6,6; világátlag: 4,8]
– Ökológiai lábnyomom 2020: 2,1 ha
– Ökológiai lábnyomom 2021: 2,1 ha
– Ökológiai lábnyomom 2022: 2,4 ha

http://www.kothalo.hu/labnyom/
[Föld ökológiai lábnyoma 1961: 0,88 ha; 2011: 2,2 ha; 2013: 2,8 ha
Magyarország ökológiai lábnyoma 2022: 3,7 ha
USA ökológiai lábnyoma 2004: 9,57 ha
Qatar ökológiai lábnyoma 2022: 14,3 ha
Yemen ökológiai lábnyoma 2022: 0,5 ha (Wikipedia)]

TANULMÁNYOK: 1992-ben érettségiztem a Herman Ottó Gimnáziumban. 1996-ban biológia-technika szakos tanári diplomát szereztem Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, 2000-ben környezetvédelmi ökológus diplomát kaptam a Debreceni Egyetemen, 2004-ben angol nyelvű idegenvezető OKJ képesítésre tettem szert, 2016-ban környezettudományok PhD doktori tudományos fokozatot nyertem el Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karon. A 4 oklevelem szépen átfedi és kiegészíti egymást.

KUTATÁS: A környezettudományok terén vizeket kutatok: hegyi vizekben élő laposférgek, édesvízi planáriák (Platyhelminthes: Tricladida). 12 év alapkutatás: felderítettem, kibővítettem és feldolgoztam a magyarországi ismereteket, PhD doktori tudományos fokozat.

LEKTOR: Jól fejlett hibaérzékkel környezettudományi szaklektori munkát végzek. Ha úgy gondolod, jó cikket, kiadványt, könyvet írtál, kérdezz meg engem is, sok hibát fogok találni.

SZEMLÉLETEM: Véleményem szerint az emberiség számos tekintetben vakvágányon halad. Rendszerszintű a tévút, a társadalmunk életvitele és berendezkedése elvi hibás és furcsa. Képtelenek vagyunk harmóniában élni a Földdel és a saját testünkkel, ezt a globális és népegészségügyi problémák sora bizonyítja. A népszerű „nyugati típusú”, kényelmi–fogyasztói életforma nem fenntartható és nem boldogít, rontja az életminőségünket. Alapvetően kellene újragondolni, amit értéknek és életnek nevezünk. Elvileg lehetséges a harmónia, a hagyományok bölcsessége és a csúcstechnológia együtt csodákra képes, de az általános társadalmi akarat sajnos csak ritkán és késve ad jó választ. A problémák ok–okozat–megoldásának összekapcsolása csak a környezettudományok és a technológia szoros együttműködésével valósítható meg. A környezettudományok a rendszert vizsgálják, melyben ott van az ember. Egész életemben környezettudományokkal és környezeti kérdésekkel foglalkoztam, ismereteimet a jobb emberi élet, a fenntarthatóság előmozdítására akarom fordítani.

KULCSSZAVAK: környezettudományok, PhD, környezetvédelem, ökológia, biológia, technika, angol nyelvű idegenvezető; túravezető-oktató, tanár, meghívott oktató és előadó, lektor; planária, természetvédelem, fenntarthatóság, élhető város, fenntartható közlekedés és turizmus; utazó, kerékpáros–gyalogos–úszó természetjáró, teljes terhelésű hosszútávú túrakerékpáros, túratechnika–módszertan, túraeszköz teszt és vélemény; minimalizmus, vadon stílusú lakberendezés; fotós, látványelőadás, motivációs előadó, turisztikai szakíró.

PUBLIKÁCIÓK: Részletesen: 2. Publikáció & Média

Írott:
Környezettudományok kutatás: planária-faunisztika: 25 (ebből elsőszerzős: 23, *angol: 2),
biológia és természetvédelem: 6 (ebből könyv: 1, *angol: 1)
Turizmus és természetvédelem: 12 (ebből könyv: 3, könyvfejezet: 3); Környezetvédelem: 19
= a teljes publikációszám: 62, az összes megjelenés száma: 84
Előadott:
természetvédelmi: 5; planáriafaunisztikai & hidrobiológiai előadások: 28 (ebből *angol: 2)
= környezettudományos előadások összesen: 33
fenntarthatósági előadások: 41 (ebből *angol: 3);

földrajzos utazási túrás előadások: 36;
= ismeretterjesztő előadások összesen: 77
Fotópublikációk: legfontosabb természetfotók: 3; legfontosabb épületfotók: 2; fotóposzter: 1
TV tévé–rádió–sajtó interjú: 10

TV-riport
TV-riport

ELÉRHETŐSÉGEM: email: f.teo73(kukac)freemail.hu

Találatok: 768