1. Bemutatkozás

Bemutatkozás

A VeloTeoFoto mögött Teo, Dr. Fülep Teofil (1973) vagyok, túrakerékpáros, utazó és fotós, turisztikai és fenntarthatósági blogger, szakíró, idegenvezető, túravezető(-oktató), a környezettudományok PhD doktora, szaklektor.

HONLAP-BLOG CÉLJAIM:
Besorolás: ismeretterjesztő: oktatási, közművelődési, művészeti (természetfotó).
Ökoturizmus: a fenntartható, emberi léptékű, bakancsos, kerékpáros, hátizsákos turizmus népszerűsítése.
Ösztönzés (inspiráció), szórakoztatás: élmények megosztása az átlagon kívüli túráimról.
Fenntarthatóság: a lassabb, természetközelibb, szerényebb, élményekben gazdagabb kerékpáros életmód népszerűsítése.
Erő és egészség: példa állítása az emberi test lehetőségeiről és terhelhetőségéről, ha megkapja a nélkülözhetetlen, természetes napi mozgást és edzést.
Munka és szolgáltatás: turisztikai szakírás, előadás, idegenvezetés, túravezetés(-oktatás) reklámozása.

BLOG: Havonta átlag egy blogcikket teszek fel turizmus, utazás, fenntarthatóság – kerékpáros életmód témakörökben. Besorolás: ismeretterjesztő: oktatási, közművelődési, művészeti (természetfotó). Turisztikai szakírás, tudományos ismeretterjesztés – a szaklapokba illő témákat későbbre tartogatom. Az olvasói visszajelzések szerint a nyelvezetem “vizuális írás“: képet rajzoló szavakkal, fotókkal. Írok, mert ehhez értek, utazásról, természetjárásról, mert ebben élek. Fenntarthatóságról, mert összedől a világ. A ötleteimnek se szeri, se száma. Blogom, mint barlangrajz: annak szól, aki felfedezi, és akit érdekel.

TANULMÁNYOK: 1992-ben érettségiztem a Herman Ottó Gimnáziumban. 1996-ban biológia-technika szakos tanári diplomát szereztem Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, 2000-ben környezetvédelmi ökológus diplomát kaptam a Debreceni Egyetemen, 2004-ben angol nyelvű idegenvezető OKJ képesítésre tettem szert, 2016-ban környezettudományok PhD doktori tudományos fokozatot nyertem el Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karon. A 4 oklevelem szépen átfedi és kiegészíti egymást.

KUTATÁS: A környezettudományok terén vizeket kutatok: hegyi vizekben élő laposférgek, édesvízi planáriák (Platyhelminthes: Tricladida). 12 év alapkutatás: felderítettem, kibővítettem és feldolgoztam a magyarországi ismereteket, PhD doktori tudományos fokozat.

LEKTOR: Jól fejlett hibaérzékkel környezettudományi szaklektori munkát végzek. Ha úgy gondolod, jó cikket, kiadványt, könyvet írtál, kérdezz meg engem is, sok hibát fogok találni.

TURIZMUS – FOTÓZÁS: A tanulmányaim indítéka és motorja, hogy aktív természetjáró és túravezető vagyok 1990 óta, utazóként 24 célországban jártam. Teljes terhelésű hosszútávú túrakerékpáros (24 óra alatt 100–300 kilométert teszek meg 50 kilogrammig málházva), gyalogos és úszó természetjáró. A sík- és hegyvidékeken, szárazföldi és tengeri vizeken, itthon és külföldön tett túráim fő célja a fényképeken rögzített ismeretszerzés. A saját tapasztalatok és fotók sokasága visz színt és hitelt a környezettudományi, turisztikai és tanári munkáimba.

Országok, ahol már jártam 2022.

ELŐADÁSOK: Meghívásra fenntarthatósági és turisztikai témájú előadásokat, motivációs és földrajzos látványelőadásokat, utazási élménybeszámolókat tartok.

TÚRAVEZETÉS + IDEGENVEZETÉS: Természet és kultúra, túrák és utazások, hegyek és vizek, városok és tengerpartok, csoportok, társasutazások, körutazások. Tudom a titkát, hogyan lehet egy akármilyen csapatnak hatalmas élményt nyújtó, sikeres utat, túrát tervezni, szervezni és vezetni.
Szakterületem a természeti környezet, az ember és a természet kapcsolatának bemutatása.
Kiemelt térségek: Bükk, Mátra, Balaton, Mediterráneum.
– Utasok mondják: “Ilyen sokat mesélő idegenvezetőt még nem láttunk.”
– Alkalmi felkérések mellett belföldön külföldieket, külföldön (Costa Brava, Katalónia, Spanyolország) magyarokat vittem 2020-ig.
– Legsikeresebb publikációm: „A túravezetés mestersége” (2009–2010) című módszertani könyvemet egyetemi oktatáshoz is használták több helyen, tantárgy is épült rá, a “Túravezetői ismeretek” (2010) jegyzet 3 fejezetét alkotja. A mondatai máshol is felbukkanhatnak időnként, mert tartalmát és részeit az összeollózás módszerével eltulajdonítják.

TERMÉSZETJÁRÓ SAJÁTOSSÁGAIM:
Éjszaka is úton vagyok gyalogosan, kerékpárral, erdőkben, hegyekben; tavat kerülök, hegységen megyek át.
~35 kilogramm össztömegű az egynapos túrára málházott túrakerékpárom, míg a hegyikerékpárosok rendszerint minimális tömeggel, üresen indulnak el.
Sátrazni 0 fok alatt, kerékpározni 40 fok felett szeretek igazán.
– Az úszó természetjárás egyedülálló, saját fejlesztésű módszerem (2016–2020).

TANÁRI SAJÁTOSSÁGAIM:
13 tantárgyat tanítottam az évek során, 5 iskolaszinten.
Általános iskolában természetismeret és technika tantárgyakat 5 évig tanítottam magyar–angol két tanítási nyelven, igen sikeresen.
Egyetemi meghívott oktató: angol nyelvű természetvédelem tantárgy külföldi, nemzetközi hallgatóknak MSc mesterképzésben + BSc alapképzésben magyarul.
Terepgyakorlatokon a természetvédelem oktatását összekapcsolom a túravezetéssel és idegenvezetéssel, rendkívül sikeres.
– A tantárgyam nyílt terepi napjai miatt érdeklődő hallgatók tekintélyes tömege gyűlt össze.
Túravezető-oktató (2014-től): egyetemi–erdészeti szervezésű vándortábor-vezetőképző és az IML nemzetközi hegyi túravezető tanfolyamain stb.: tájékozódás, természetvédelem és hegyi környezet tárgyakat.

SZEMLÉLETEM: Véleményem szerint az emberiség számos tekintetben vakvágányon halad. Rendszerszintű a tévút, a társadalmunk életvitele és berendezkedése elvi hibás és furcsa. Képtelenek vagyunk harmóniában élni a Földdel és a saját testünkkel, ezt a globális és népegészségügyi problémák sora bizonyítja. A népszerű „nyugati típusú”, kényelmi–fogyasztói életforma nem fenntartható és nem boldogít, rontja az életminőségünket. Alapvetően kellene újragondolni, amit értéknek és életnek nevezünk. Elvileg lehetséges a harmónia, a hagyományok bölcsessége és a csúcstechnológia együtt csodákra képes, de az általános társadalmi akarat sajnos csak ritkán és késve ad jó választ. A problémák ok–okozat–megoldásának összekapcsolása csak a környezettudományok és a technológia szoros együttműködésével valósítható meg. A környezettudományok a rendszert vizsgálják, melyben ott van az ember. Egész életemben környezettudományokkal és környezeti kérdésekkel foglalkoztam, ismereteimet a jobb emberi élet, a fenntarthatóság előmozdítására akarom fordítani.

KULCSSZAVAK: környezettudományok, PhD, környezetvédelem, ökológia, biológia, technika, angol nyelvű idegenvezető; túravezető-oktató, tanár, meghívott oktató és előadó, lektor; planária, természetvédelem, fenntarthatóság, élhető város, fenntartható közlekedés és turizmus; utazó, kerékpáros–gyalogos–úszó természetjáró, teljes terhelésű hosszútávú túrakerékpáros, túratechnika–módszertan, túraeszköz teszt és vélemény; minimalizmus, vadon stílusú lakberendezés; fotós, látványelőadás, motivációs előadó, turisztikai szakíró.

PUBLIKÁCIÓK: Részletesen: 2. Publikáció & Média

Írott:
Környezettudományok:
planária-faunisztika: 25 (ebből elsőszerzős: 23, *angol: 2),
biológia és természetvédelem: 6 (ebből könyv: 1, *angol: 1)
Turizmus és természetvédelem: 11 (ebből könyv: 2, könyvfejezet: 3);
Környezetvédelem: 19
A teljes publikációszám: 61, Az összes megjelenés száma: 83

Előadott:
Környezettudományok: előadások: 3;
planária-faunisztika: poszter-előadások: 21 (ebből *angol: 2), előadások: 5
Természetvédelem–turizmus: előadások: 2;
Oktatás–ismeretterjesztés: előadások: 66 (ebből *angol: 1)
Fotópublikációk: legfontosabb természetfotók: 3; legfontosabb épületfotók: 2; fotóposzter: 1
TV tévé–rádió–sajtó interjú: 10

TV-riport: a műsor 2. felében vagyok: a 28. perctől
#fenntartható #természetjárás #túrázás #utazás #túravezetés

ELÉRHETŐSÉGEM: email: f.teo73(at)freemail.hu

Találatok: 647