Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2021.01.22.

Miskolc és egész Magyarország közlekedése az utóbbi években látványosan a nem fenntartható személyautós közlekedés felé tolódott el. Ennek számos oka és következménye van. Okai például a közösségi közlekedés nem elég vonzó kínálata, a kerékpáros infrastruktúra nem kielégítő színvonala, vagy hiánya. Sajnos azonban a rövidtávon legkézenfekvőbb gyalogos közlekedés néha kulcsfontosságú szakaszokon sem kapott helyet. A járdák általában rendkívül keskenyek és szélességük nincs arányban a rajta zajló gyalogosforgalommal; rossz útburkolat, akadályok, megszakadások jellemzik. “Gyalogút” pedig talán csak a KRESZ tankönyvekben létezik, szemléltetéshez példát sem találtam. Miskolcon ott sem épült gyalogút, ahol évtizedek óta égető szükség lenne rá és csak néhány száz méter kellene. A hiányuk folyamatos közlekedési konfliktust, stresszt, balesetveszélyt, időveszteséget okoz, az emberek mozgáshiányához és az autóforgalom növekedéséhez járul hozzá. Megoldási javaslat: gyalogutak építése.

Gyalogút KRESZtábla – amit csak a tankönyvből ismerünk.

A Miskolc északi oldalán húzódó Andor utca végre kapott kerékpárutat. Ez az egyetlen kelet-nyugati irányban használható kerékpárútvonal, amelyen megközelíthető Diósgyőr és a Bükk. Rengeteg gyalogos jár erre, de járda vagy gyalogút ott sem épült, ahol, lenne rá hely.

Andor utca, Miskolc: járda vagy gyalogút sehol sincs, pedig rengetegen járnak erre.

Az Avas bevásárlópark később épült az avasi lakótelep mellé, de a gyalogos megközelítésére nem gondoltak az Avas alsóbb utcái felől. A keskeny, de nagy forgalmú kerékpárúton járnak a gyalogosok. Folyamatos az egymás zavarása és veszélyeztetése. Néhány száz méternyi gyalogút hiányzik…

Az Avas városrész és lakótelep alsóbb utcái felől senki sem gondolt gyalogosokra, amikor megépült az Avas bevásárlópark, pedig folyamatos a forgalom. A keskeny, de nagy forgalmú kerékpárúton járnak a gyalogosok. Folyamatos az egymás zavarása és veszélyeztetése.

Miskolc Belváros felől a Csorba-tóra, a városszéli bevásárlóparkba és a szomszédos Felsőzsolcára járnak gyalogosok és kerékpárosok a főút körül, ahol tudnak: hol az egyik, hol a másik oldalon szerencsétlenkedve. Se kerékpárút, se gyalogút, se járda, se padka…

Miskolc Belváros felől a Csorba-tóra, a városszéli bevásárlóparkba és a szomszédos Felsőzsolcára járnak gyalogosok és kerékpárosok a főút körül, ahol tudnak: hol az egyik, hol a másik oldalon szerencsétlenkedve. Se kerékpárút, se gyalogút, se járda, se padka… A kép épp mentes járművektől, hogy jól látszódjon az infrastruktúra.

A Miskolci Egyetem megközelíthetősége iskolapéldája a gyalogosforgalom teljes figyelmen kívül hagyásának. A Miskolci Egyetem (Egyetemváros, campus) és az Avas városrész, lakótelep között mindössze kb. 300 méter távolság van, félúton egy hipermarkettel. Az Avasról a hipermarketbe és az egyetemre, az egyetemről az avasi lakótelepre (albérlet) járnak a hallgatók és helybéliek, de nem épült számukra semmi. Vizesárok, sín, por, sár, sötét, bozót, szemét, és nincs kitáblázva sem, mert ez az útvonal hivatalosan “nem létezik”. Az egyetem 1949 óta működik, jelenleg mintegy 9000 hallgató van a campuson, a lakótelep építése 1973-ben kezdődött, 30000 ember él ott. Az átjáró egyben a Belváros és Miskolctapolca közötti gyalogos útvonalon van. Aki nem tud erről az átjáróról, vagy a por, sár, esti sötét miatt nem vállalja, az egy hosszabb úton, kerülőn gyalogol: a nagy forgalmú, keskeny kerékpárúton – ami kölcsönösen zavaró és igen balesetveszélyes. Az átjáró kiépítését kérő kezdeményezés nem érte el az ingerküszöböt, de az autóparkolókat jelentősen kibővítették.

Átjáró Miskolctapolca és a Miskolci Egyetem felől az Avas városrészre, lakótelepre, a Belváros felé. Sok ezer ember használja, de sosem épült ide gyalogút. Vizesárok, sín, por, sár, bozót, sötét, szemét.
Átjáró a Belváros, az Avas városrész, lakótelep felől Miskolctapolca és a Miskolci Egyetem felé. Sok ezer ember használja, de sosem épült ide gyalogút. Vizesárok, sín, por, sár, bozót, sötét, szemét.
Átjáró Miskolctapolca és a Miskolci Egyetem felől az Avas városrészre, lakótelepre, a Belváros felé. Sok ezer ember használja, de sosem épült ide gyalogút. Vizesárok, sín, por, sár, bozót, sötét, szemét.
Átjáró a Belváros, az Avas városrész, lakótelep felől Miskolctapolca és a Miskolci Egyetem felé. Sok ezer ember használja, de sosem épült ide gyalogút. Vizesárok, sín, por, sár, bozót, sötét, szemét. Az átjáró kiépítését kérő kezdeményezés nem érte el az ingerküszöböt, de az autóparkolókat jelentősen kibővítették.

Megoldási javaslat: A Miskolc “zöld város kialakítása” projektbe alapvető elemként illeszkedne, hogy a kulcsfontosságú szakaszok végre gyalogutat kapjanak, elősegítve a fenntartható, kulturált, biztonságos, leginkább zöld: gyalogos közlekedést. A gyalogutak kialakítása a kerékpáros közlekedés és turizmus színvonalán is sokat emelne!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Views: 123