Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

Portugália, Atlanti-óceán, Porto: óceáni mediterrán gyalogtúrák Európa délnyugati peremén, a Douro folyó torkolatvidékén és az óceánparton.

Portugal, Atlantic Ocean, Porto: Oceanic Mediterranean hikes on the southwestern edge of Europe, in the River Douro estuary and on the ocean coast.

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2022.08.30.

Utazás Európa délnyugati peremére: A hatalmas Eurázsia európai területe kicsiny kiterjedésű a többi szárazföldhöz képest. Európában a közúti és a légi közlekedést fejlesztették fel – hiszen éppen ez a két ágazat a legkevésbé fenntartható. … Portugáliába régóta szeretnék eljutni, amihez egyetlen használható és megfizethető lehetőség a repülős utazás volt. A kihívás, hogy bakancsos–hátizsákos óceánparti gyalogtúrákat tervezzek Portugáliába (low budget) alacsony költségvetéssel – az önlékelés, a sokasodó problémák és a kiszámíthatatlanság korában. Túrázni az Atlanti-óceán partján, a Douro folyó torkolatvidékén, bejárni Porto városát, felkeresni a világörökségi színhelyeit és egy kicsit megismerni a portugál népet – s mindezt egy előző években elérhető buszos görögországi last minute nyaralás–túrázás árfekvésében (90–110 ezer forint). (Portugáliába az összköltségem belföldi közlekedéssel, utazással, transzferrel, szállással, étkezéssel, látnivalókkal, túrákkal, néhány befizetett programmal és helyi étellel stb. együtt 135 ezer forint volt egy 8-napos európai úton).

Éghajlat: Portugália a Mediterráneumban fekszik, az Ibériai-félsziget Atlanti-óceánnal határolt nyugati szélén, így egyszerre érvényesül a mediterrán és az óceáni hatás. Az óceán menti hosszúkás formájú országban délre és az óceántól keletre távolodva egyre melegebb az éghajlat. Az északi partokon, így Porto vidékén az óceán ~20 Celsius fokkal lenyomja a jellegzetes mediterrán nappali forróságot, nyáron ~10 Celsius fokkal hűvösebb a nyár, mint Magyarországon, előfordul felhősödés, nyáron is van csapadék és naplemente után rögtön hűvösödni kezd, csökken a hőmérséklet. Napütéses nyári napokon is csak ~24 fokig melegszik a levegő, a meredek szögben érkező erős napsugárzás azonban éget, nagyobb hőérzetet okoz. Az óceán felől szél fúj, felhő, pára és csapadék érkezik. Kevert, szélsőségektől mentes, kiegyenlített éghajlatú területen jártam. A tél enyheségét és fagymentességét az élővilág bizonyítja: ültetett pálmafák, helyenként benne fészkelő papagájjal. Porto éghajlattani besorolása „meleg mediterrán”, én azonban kifejezőbbnek találom az óceáni mediterrán elnevezést.

Atlanti-óceán: Portugáliában az Atlanti-óceán vize 13–20 fokos Celsius fokos, fürdéshez hideg. A szél hatalmas hullámokat tud korbácsolni. Az árapály mintegy 3 méteres vízszintkülönbséggel ingázik az apály és a dagály között. A parttal párhuzamosan barnamoszatok (Phaeophyta) alkotnak övezetet, az apálykor szárazra kerülő sziklákon az ehető kékkagyló (Mytilus edulis) képez sűrű tömeget. Az óceán erőteljes és zord, vad víz, nem hívogató, mint a mediterrán térség tengerei. Hatalmas óceánjáró, konténerszállító hajók járnak a partvonallal párhuzamosan, de attól távol. Ugyanilyen hajók ki-be járnak Matosinhos kikötőjéből, a távozó hajók belevesznek a messzeségbe. A túloldalon már Amerika szárazföldjei következnek mintegy 5–6 ezer kilométerre, illetve néhány sziget bújik meg a világtenger végtelen vizén. Az Atlanti-óceán part menti gyalogtúrák során különböző látnivalók sora és más-más partszakaszok tárulnak a szemünk elé.

Douro folyó: A Duero, portugálul Douro Spanyolország és Portugália, az Ibériai-félsziget harmadik legnagyobb folyója. Az Ibériai-hegységrendszer nyugati oldalán eredő mediterrán folyó vízjárása igen egyenlőtlen, tavaszi árvízzel és nyár végi kisvízzel. A Douro eredetileg tölcsértorkolattal ömlik nyugat felé az Atlanti-óceánba, a torkolatát azonban egy mélyen benyúló keresztgát zabolázza meg. A gát fölött lelassuló víz hordalék felhalmozása mocsárvilágot hozott létre, amely értékes madárvilágnak ad otthont. Természetvédelmi területté nyilvánították, madárlesek várnak. A Douro Észak-Portugália ütőere, az alsó ~100 kilométeres szakasza régen is hajózható volt, a völgy komoly gazdasági jelentőségű. Portóban hatalmas és látványos hidak ívelik át.

Porto: Porto Portugália 2. legnagyobb városa a főváros, Lisszabon után, az ország névadó települése. Az Atlanti-óceán peremén, a Douro folyó tölcsértorkolatánál fekszik. Porto kultúráját és életét meghatározza a nagy folyó összekötő jellege és az óceán éghajlatot mérséklő és kiegyenlítő hatása. Porto hangulata a világörökségek közé sorolt Ribeira óvárosi negyedben érezhető leginkább, ami a város szíve. A színes házakkal övezett szűk macskaköves utcák mind a Ribeira főterére lejtenek, a Douro folyó partjára, ahonnan felejthetetlen látvány tárul elénk a kétszintes I. Luiz acélhídra, mögötte a Serra do Pilar templomra és a szemközti Vila Nova de Gaia kisvárosra, amely tulajdonképpen Porto borospince negyede. Porto az épületek kültéri falait is borító csempékről híres, legjellegzetesebbek a fehér alapon kékfestésű azulejo mázas csempék, amelyek vagy ismétlődő motívumokat, vagy freskókat alkotnak. Több híres épület (templomok, Tőzsdepalota) belső borításán meglepően sok aranyfelületet csillog.

Kihagyhatatlan TOP 10 program és tennivaló Portóban: Az útikalauzok és az utazók Porto legfontosabb nevezetességeit és látnivalóit ajánlják, szinte mindegyik ugyanazokat, és az enyém is hasonló. Ha azonban minden turista a hírességek és a látványosságok listája szerint ismerkedik a várossal, akkor mindenki ugyanazt látja, ugyanazt fotózza, mindenhol tömeg, tömegturizmus és áremelés lesz. Ezért van mindig hosszú sor a Palacio da Bolsa (Tőzsdepalota) és a Sé katedrális kapujánál, a 76 méteres Torre dos Clérigos (Klerikusok Tornya) előtt, a Harry Potterből ismert Livraria Lello könyvesbolt mellett pedig 300 méteres embertömeg ácsingózik, ezért már belépődíjat szednek. Tény, hogy e könyvesboltot tartják leggyönyörűbbnek a világon – a képek szerint a belsőépítészete mesébe illő varázsvilág a varázstalan látogatók számára is –, a Tőzsdepalotában a Sala Árabe (Arab terem) káprázatos aranyozású, az Igreja Monumento de Sao Francisco (Szent Ferenc templom) Európa egyik legdíszesebb, bőségesen aranyozott, fényűző temploma. Az alábbi Porto TOP 10 lista élményeket tartogat, Portugália gyalogtúrás megismerését; a túlhajszolt helyeket pedig mindenki keresse fel kedve és belátása szerint.

  1. Ponte de Dom Luiz I. híd: kétszintes acélhíd, Porto jelképe, kilátóhely, világörökség
  2. Ribeira negyed napközben és este: óváros, világörökség
  3. Serra do Pilar templom és kolostor, kilátóterasz: világörökség
  4. Sé do Porto katedrális vasárnapi misén
  5. Vila Nova de Gaia sétánya, borospincéi és kilátódombja
  6. azulejo csempés épületek külső borítása: Capela das Almas (Lelkek kápolnája) stb.
  7. Estacao Ferroviária de Porto-Sao Bento vasútállomás azulejo freskós csarnok Portugál történelmi ábrázolásokkal
  8. portói bor: világhírű & francesinha húsos szendvics (főétel): rendkívül tápláló
  9. fado est: mélabús, hagyományos portugál zene énekkel és gitárral, (portói borral)
  10. Atlanti-óceán parti túrák: Matosinhos – Farolim de Felgueiras, Porto – Douro torkolat, Porto – Praia de Canide Sul, Vila Nova de Gaia – Capela do Senhor da Pedra, Praia de Miramar, Vila Nova de Gaia

Feltételek, felkészülés: Az utazást–szállást igényünk és pénztárcánk szerint megválaszthatjuk – itt könnyebb sokat költeni. Magyarországról a busz és a vonat sajnos felejtős, (pedig mekkora élmény lenne végigzakatolni a Pireneusokon és az Ibérián), de vannak fapados repülőjáratok. A látnivalókon 2 nap alatt is végigszaladhatunk, de legalább 5 napot javaslok, mert kell idő a túrákra, fotózásra, bóklászásra az utcákon és tereken, a csempés homlokzatok és a szobrok felfedezésére és megcsodálására, az elvegyülésre, a felismerésekre és az óceáni naplementékre – végül 1 hét is kevésnek bizonyul. Az éghajlat nem fenyeget megpróbáltatásokkal, mentes a szélsőségektől, mindenki kellemesnek fogja találni, a mediterrán forróságért máshová kellett volna mennem. Erős napsugárzásra és szélre készüljünk, ahol eső és lehűlés is előfordulhat – óceáni mediterrán túrafelszereléssel mentem. A csapvíz iható, ivókutak mindenhol vannak az óceánparton. A közbiztonság igen jónak mondható, de kerüljük a gyanús alakokat. Az árak magasak, de helyi közlekedésre nem kell költenünk, mert gyalogosan bejárható a térség. Vasárnap ingyenesek az állami múzeumok. A fontos helyek bőségében azonban válogatnunk kell – az elkerülhetetlen kihagyások elkerülése érdekében érdemes minél alaposabb tervekkel indulnunk!

Kitekintő: Kapcsolódó blogcikkem: tengerparti mediterrán gyalogtúrák az Ibériai-félsziget Földközi-tengerrel határolt keleti szélén: Costa Brava, Katalónia, Spanyolország. Az El Camino szakasza a Bükk hegységben, Magyarországon: Bükk Camino zarándokút. A Portugália ismeretterjesztő földrajzos utazási előadásaim dátuma 2022.11.16. és 2022.11.23.

El Camino: Portugál Út (Camino Portugues), Porto, Portugália.
El Camino: Portugál Út (Camino Portugues), Porto, Portugália.
Atlanti-óceán part menti túrán, Vila Nova de Gaia, Portugália.
Atlanti-óceán part menti túrán, Vila Nova de Gaia, Portugália.
Atlanti-óceán part menti túrán, Matosinhos, Portugália.
Atlanti-óceán part menti túrán, Matosinhos, Portugália.

Értékelés, ösztönzés, vélemény = pontozás a blogcikk végén: 1-2-3-4-5 csillag! Köszönöm szépen! 🙂

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

Views: 361