Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Spain, Catalonia: Mediterranean hikes in summer on the green mountains and wild coastal cliffs of the Costa Brava

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2021.02.25.

Nyáron általában senki sem gyalogtúrázik az ibériai, mediterrán Földközi-tenger Costa Brava tengerpartjain Katalóniában, Spanyolországban, ahol egyébként sok millió ember tölti idejét és költi pénzét. Élvezik a mesés tájat, a „pont jó” hőmérsékletű, állandóan hullámzó tengert, hasukat süttetik az öblök strandjain. Idilli, a Paradicsomot idéző vidék ez, ahol nem teszik próbára az embert időjárási szélsőségek. A közhiedelemmel ellentétben meglepően zöld, erdővel borított minden. A Costa Brava (= Vad Part) a zabolázatlan, ember által érintetlen, vad természet benyomását kelti, ugyanakkor az éghajlat kellemes, nem a szervezetet megterhelő vad mediterrán nyár.

Gránitsziklák mindenhol a Costa Brava térségében. A kilátás felejthetetlen...
Gránitsziklák mindenhol a Costa Brava térségében. A kilátás felejthetetlen…

Nyári időjárás a mediterrán spanyol, katalán tengerpartokon és alacsony hegyvidékeken: a mediterráneum nyaranta a sivatagok éghajlati hatása alá kerül, sivatagokra jellemző időjárás alakul ki, de a mediterrán éghajlat nem egyveretű. A Costa Bravan tengerparti mediterrán éghajlat uralkodik, ahol a nyári forróságot némileg mérsékli a tenger, itt nincs hőség. A hőmérséklet kiegyenlítettebb: a legmagasabb nyári hőmérséklet mindössze 30 Celsius fok körüli, éjszakára pedig csak pár fokkal esik alább. A csapadék kevés, de vannak felhők, olykor borús napok. Nyáron elég ritkán esik az eső, de ha esik, akkor igen hevesen. A levegőben ülő sós tengeri pára csökkenti a látótávolságot, nehezen száradnak a ruhák. A kellemes éghajlat hatására a Costa Brava mindenhol erdővel borított.

Costa Brava: A csúcson.
Costa Brava: A csúcson.

A magaspart dombvidékén: A magaspart igen meredeken néz a végeláthatatlan Földközi-tengerre, a térszint mintegy 130–170 méter magasan van. Ezt napjában akár többször is meg kell mászni, ha a tengerparton túrázunk, de eszményi kilátás lesz jutalma a túrázónak számos helyről az út során. Széles utak fonódnak, de részletes térképpel nem találkoztam. A mélyebb részeken nyáron elapadó vízfolyások igyekeznek elérni a tengert, árkukat az ötméteresre megnövő olasznád (Arundo donax) óriás rengetege kíséri. Az oldalakban és a laposokon a paratölgy (Quercus suber) erdőalkotó, mely uralja a tájat.

Spanyolország, Katalónia: mediterrán gyalogtúrák nyáron a Costa Brava zöld hegyein és vad tengerparti szikláin.
Spanyolország, Katalónia: mediterrán gyalogtúrák nyáron a Costa Brava zöld hegyein és vad tengerparti szikláin.

Az öblök fűzérén: A térszinten kanyargó utak az öblök felett haladnak, némelyik levisz a Földközi-tengerig, vagy megáll egy szakadékszerű peremen – útvesztő ez egy gyakorlatlan kóborlónak. Az ilyen szakadékok alján nyílnak az abráziós barlangok, melyeket a szárazföldről nem lehet megközelíteni, de még észrevenni sem – hajóval és úszótúrával érhetők el. Néhány öböl fölött kempingek bújnak, nyaralók jellegzetes spanyolos épületeit illesztették a tájba, városok emelkednek. A természetes növényzetet meghagyták, ahol csak lehet, pont ettől gyönyörű az egész. Mediterrán dísznövények sokfélesége teszi kerekké a történetet. A murvafürt (Bougenvillea) erőteljes növekedéssel borít be oszlopokat, falakat, és élénk, vidám rózsaszín, buja virágaival mond mesét a mediterrán túrázónak. Az öblök gránitszikláit az őshonos, termetes, festői megjelenésű píneafenyők (Pinus pinea) ékesítik. Őshonos itt a legyezőszerű leveleit tárogató törpepálma (Chamaerops humilis), amelyet más, fatermetű pálmafajok társaságában ültetnek is. Télen vad a Costa Brava, amikor tomboló szelek verik a tajtékzó tengert a magaspart falának. A téli ostrom nyomai látszanak a tépett fákon nyáron is, de a píneafenyőkön nyomuk sincs. Nyáron a legderűsebb arcát mutatja a táj, a szélvihar eltakarodott a következő télig. Az öblök szélessége a néhány métertől a néhány kilométerig terjed, többszörösen összetettek, előttük mindenféle gránitsziklák, parányi gránitszigetek. Belátunk az azúrkék, tiszta vízbe, ahol gránitsziklamezők rejtőznek. A természetes strandok fövenyén fürdőző, nyaraló emberek.

Costa Brava: Álomszép tengerpartokon...
Costa Brava: Álomszép tengerpartokon…

A hegyek útjain: A legkülönlegesebb élmény akkor vár ránk, ha hátat fordítunk a Földközi-tengernek és felkapaszkodunk a Costa Brava hegyeire. Ez a turistáknak nem jut eszükbe, de a túrázó utazó nem kerülheti el. Széles, csontszáraz terra rossa talajtól vöröses földutak fogadnak: ívelnek, elágaznak, kanyarognak. Meredeken haladnak fölfelé és kezdik sorolni a meglepetéseket. Az első, hogy rájövünk: olyan hegységben járunk, amely egyik eddigihez sem hasonlít, mert itt minden más. Legfeltűnőbb a növényzet. Az összefüggő erdőt paratölgy és píneafenyő elegye alkotja. A paratölgy alacsony, vaskos kérgű, koravén megjelenésű fa, mindenhol művelik. A píneafenyő (mandulafenyő) magas, tölcséres alakú, enyhén domború koronájával mindig a napos oldal felé dől. A píneafenyő festői, romantikus mestermű, a természet formatervezésének remeke. A két fafaj együttese ligetes erdőt ad, ahol a fák úgy ügyeskednek, hogy árnyék ne nagyon kerüljön a talajra. Rajtuk kabócák éneklik a nyarat, a tengeri párában terjeng a sokféle illóolaj. Ahogy térül-fordul a hegyi szerpentin, olykor felnyílik előttünk a táj, kitárul a tenger eszméletlen látványa. Írhatnék még hegyi kegyhelyekről, kilátókról, feneketlen szurdokvölgyről, a katalán turisztikai infrastruktúráról, ősi emlékekről, de ennek a bekezdésnek véget kell már vetnem.

Spanyolország, Katalónia: mediterrán gyalogtúrák nyáron a Costa Brava zöld hegyein és vad tengerparti szikláin.
Spanyolország, Katalónia: mediterrán gyalogtúrák nyáron a Costa Brava zöld hegyein és vad tengerparti szikláin.
Costa Brava: A csúcson csúcscsokival, ajándék-energiaszelettel, utazós kiskiflicskével.
Costa Brava: A csúcson csúcscsokival, ajándék-energiaszelettel, utazós kiskiflicskével.

Alapfelszerelés: Könnyed, vékony, hosszú ruhákban túrázzunk, amely megvéd az erős napsugárzástól, de szellős. Széles karimájú sapka védje a fejünket, használjunk erős napszemüveget és naptejet. Nyári túracipő, futócipő, és több liter folyadék.

Costa Brava: A csúcson.
Costa Brava: A csúcson.

Feltételek, felkészülés: Az alapfelszereléssel és átlagos erőnléttel a Costa Brava gyalogtúrák jól teljesíthetők, épp annyi nehézséget tartogatnak, amennyi majd az élményhez szükséges. Legjobb, ha felkészülésképpen még itthon hozzászokunk a hátizsákos nyári túrázáshoz, és szakítunk a nyaralók és autós turisták kényelmi szokásaival. Ezeket a túrákat huszonéves lányok és nyugdíjas hölgyek is könnyen és elégedetten teljesítették, nemcsak gyakorlott természetjárók! A túrakiírásokban leírt feltételeket és az általános ajánlásaimat azonban válogatás nélkül be kell tartani, hogy a túra sikeres és felejthetetlen élmény legyen!

Costa Brava: A csúcson.
Costa Brava: A csúcson.

Kitekintő: Mediterrán túratémában blogcikkeim: mediterrán tengeri úszó vízitúrák, mediterrán hegyi kerékpártúrák Görögországban. Óceáni mediterrán gyalogtúrák az Ibériai-félsziget Atlanti-óceánnal határolt nyugati szélén: Porto, Portugália. Bővebben és rengeteg fotóval a földrajzos látványelőadásaimon, utazási élménybeszámolóimon mesélek meghívásra. Costa Brava, katalán, spanyol úti fotókból pedig itt mutatok ízelítőt. Utazási ajánlat, túrakiírás pedig majd itt nyílik hamarosan.
Costa Brava olvasnivaló.

Spanyolország, Katalónia: mediterrán gyalogtúrák nyáron a Costa Brava zöld hegyein és vad tengerparti szikláin.
Spanyolország, Katalónia: mediterrán gyalogtúrák nyáron a Costa Brava zöld hegyein és vad tengerparti szikláin.

Előadások és szervezett túrák: A Costa Brava, Katalónia, Spanyolország egy másfél órás, 250 diás földrajzos látványelőadásom, utazási élménybeszámolóm témája, és 07.24–08.03. évenként 3 szervezett, meghirdetett túra úti célja. A Világlátó Utazási Iroda verhetetlen árú túrás nyaralására bárki jelentkezhet, a Costa Brava gyalogtúrákhoz lehet csatlakozni. Az ajánlásaimat követve(!) jól teljesíthető, a túravezetésemmel pedig felejthetetlen élmény! Az érdeklődőket mindenre felkészítem stb., jelentkezni remélhetőleg hamarosan lehet majd. Spanyol úti fotókból pedig itt mutatok ízelítőt.

Costa Brava: Ritkán, de amikor mégis elered az eső...
Costa Brava: Ritkán, de amikor mégis elered az eső…
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Views: 333