Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Nagy-Fátra: magashegyi túra az épp csak magashegységben. Középhegységi tájból kiemelkedő éles gerinc és 1500 méter feletti hegycsúcsok.

Great Fatra: mountaineering, high mountain hikes on the smallest high mountains.

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2024.01.31.

Nagy-Fátra: Alacsony magashegység a Felvidéken, a Történelmi Nagy-Magyarország területén, a mostani Szlovákiában, a Kárpátok hegységrendszerének része. A középhegység jellegű tájból meredek kaptatók vezetnek a kevéssel tszf. 1500 méter magasság fölé emelkedő gerincre és csúcsokra. Már felülről látjuk a mélyebb részekbe ülő ködöt, amely álomszép felhőtengert alkot. Fönt magashegységi felszínformakincs és időjárás fogad. Törpefenyők és kopasz nyergek, hegytetők és oldalak, éles gerinc. Szélátfúvás miatt gyorsan gomolyog a felhő egy szakaszon. A heves légáramlás fagyos és párával tele, belülről ködnek érzékeljük. Amint túlhaladunk ezen, csillapodik a szél, a kilátás pedig fenséges…

Úplaz (1290 m) a Nagy-Fátrában.

Krizsna (1574 m), Nagy-Fátra.

Feltételek, felkészülés: Ha a tszf. 1500 méter magasság fölé indulunk, magashegységi túrafelszereléssel menjünk. Erős napsugárzás és hideg szél lesz bőven. A meredek lejtők könnyen jegesednek, a téli félévben legalább hótalp, hómacska vagy hókarom legyen nálunk, (a csúszásgátló és a cipőhólánc kevés). Többrétegű túraruházat, mindig készülve erős szélre és heves esőre, hóviharra. A felfelé menethez vékony öltözék legyen rajtunk, mert a hosszú és meredek emelkedőkön könnyű túlmelegedni. Kesztyű, sál, sapka, napszemüveg és napsugárzás elleni védelem legyen télen–nyáron. Sok folyadék, élelem, lámpa, általános túrafelszerelés. A medvék miatt semmiképp se térjünk le az útról az alacsonyabb részeken sem. A Nagy-Fátrában kevés túrázó jár, ha bajba kerülünk, sokkal nehezebben kapunk segítséget, mint a tömegek járta Tátrában.

Kitekintő: A Magas-Tátra magashegységi túra blogcikkem. Nagy-Fátra túra a RoliTúra szervezésében!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Views: 22