Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

The Netherlands: Western cycling tours in the green landscapes of the ocean climate, windy coastline, at the top of the transport culture

VeloTeoFoto © Fülep Teo, 2021.03.05.

Hollandiában kerékpározni nem jelent kihívást, nem ismeretlen táj és nincs benne semmi nehézség. Épp ellenkezőleg, egy túrakerékpáros a közlekedéskultúra fellegvárába csöppen. Olyan szinten tökéletes, mesébe illő a holland kerékpáros infrastruktúra, amelyről mindenkinek tudnia kell, különösen a magyar és a balkáni közlekedési, kerékpáros színvonalhoz szokott embereknek. Ez a blogcikk azoknak szól, akik még nem tapasztalták meg a holland csodát.

North Sea
Északi-tenger

Előadások: Hollandia a másfél órás, 250 diás földrajzos látványelőadásaim, utazási élménybeszámolóim sorában főtéma és érintett ország, és a közlekedése tankönyvi példaként szerepel a fenntarthatóság, környezet-természet védelmi előadásaimban. Holland úti fotókból itt mutatok ízelítőt.

Den Haag

Óceáni éghajlat uralkodik Hollandiában: Enyhe a tél, hűvös a nyár, egyenletes eloszlásban felhős és csapadékos, szeles napok jellemzik az országot. Hőség és fagy nincs, az éves közepes hőingás kicsi, de annál több alacsony szintű, gomolygó felhő, eső és kellemetlen szél jön az óceán felől. Aki nem bírja a hazai hőséget, látogasson Hollandiába ázni és fázni! (Az éghajlatváltozás azonban újabban fagyot, hőséget, aszályt okoz.)

Kijkduin

Alapfelszerelés: Hollandia óceáni éghajlatához nyáron tökéletesen megfelelő az a kerékpáros ruházat, amely Magyarországon bevált tavasszal. Esővel számolni kell, akár naponta többször is, az esőfelszerelés pedig szél ellen is véd. Bármilyen kerékpárral mehetünk, de sárvédő és sárvédő-hosszabbító kell a kerékpárra. A kerékpár teljesen feleljen meg a közlekedési szabályoknak, ennek hiányában lehet számítani büntetésre. Ivóvizet is vigyünk, mert közkutak nincsenek.

North Sea
Északi-tenger

Hollandia tájain: Hollandiában rendkívül könnyű kerékpártúrát tervezni valahová, mert mindenhová vezet kerékpárút, melyeken nincs gyalogos. Országutak, főutak, vasúti vonalak, főbb csatornák mentén van kerékpárút, méghozzá egyenesen, nem hatalmas kitérőkkel, cikkcakkban és vakon végződve, mint nálunk. Hamar kialakul a biztonságérzet, mert nincsenek centiző autók, nincsenek kirohanó kutyák, nincsenek elkerülni ajánlott falvak, nincsenek necces szakaszok, nincsenek kátyúk–púpok és öklömnyi repedések az utakon. Idilli állapot ez egy zord kerékpáros infrastruktúrából érkezettnek. Minden időnket és energiánkat az ország felfedezésére fordíthatjuk! Síkság, lapos, üde zöld vidék, melyet az óceán felől érkező alacsony, fekete felhők öntöznek nagy esőcseppekkel. Egyenes csatornák tagolják, büszke szélmalmok és szélmotorok díszítik, sávos tulipánföldek festik papagájszínűre tavasszal, és minden talpalatnyi földet kihasználnak. Homokdűnék fűszerezik a holland tájat, az Északi-tenger felé parti dűnék (a hazai népnyelvben buckák) „magasodnak”. A tenger vize dermesztően hideg, homokos lapospart, a szele átütően fagyos még májusban is. A védett területek természeti értékekben azonban szerényebbek, viszont autók oda be sem mehetnek, a csend és nyugalom garantált.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Holland városokban közlekedni: A holland városok hangulata teljes mértékben eltér Európa többi városától, hasonlókat talán csak Dániában láthatunk. Földrajzilag csatornák teszik jellegzetessé, közlekedésileg pedig a kerékpárok teljes uralma és elsődlegessége jellemzi. Jelentős hajóforgalma van a vizeknek, és a villamosok, vonatok is szinte percenként járnak, míg az autók visszaszorultak. Hollandiában az élhetőséget, az emberi jólétet és a fenntarthatóságot teljesen komolyan gondolják. De a közlekedés fejlődéstörténetén ők is végigmentek, és látványosan sikeresen kijöttek abból a közlekedési zsákutcából, amely felé még mindig tart Magyarország. Mi még egyre nagyobb autókkal, csökönyösen és szemellenzővel tartunk abba a zsákutcába, ahová Hollandia az 1970-es években érkezett meg. A rendkívül intelligens holland közlekedési modell lényege, hogy aki nem szennyez és nincs a település, társadalom kárára, költségére, annak elsőbbsége van és támogatást kap: ők a kerékpárosok. A vidék és a külváros felől széles, egyenes kerékpáros sztrádák tartanak a belvárosba, ahol óriási, akár több ezer kerékpár számára alkalmas, többnyire ingyenes, gyakran őrzött kerékpárparkolók várnak. Az autók egy sávokon közlekednek, és csak az használja, akinek valóban szüksége van rá. Közösségi közlekedésre lehet kedvezményt kapni, amit 3 vendégre is kiterjeszthetnek. Emberközpontú, vonzó, összehangolt; a viteldíjfizetés egységes és pontos, távfüggő, hogy ne legyen ok autóba ülni. Hollandiában nem jó, és jó drága autózni, éppen ezért jó élni. Így lett a kerékpár „hollandikum”, nemzeti jelleg. A csúcsforgalom lüktető, nyüzsgő, de tiszta a levegő és olyan kicsi az utcazaj, hogy kellemesen lehet beszélgetni. A kerékpárosok ügyesek, az emberek közvetlenebbek és nyíltabbak, akárcsak a hazai kerékpárosok. A kerékpáros infrastruktúra elemei nagyfokú biztonságot és dinamikát nyújtanak, aminek egyelőre sajnos csak az ellenkezője vagy a torzója jellemzi hazánkat – de a változás nálunk is feltartóztathatatlan. Hollandiában a magas beosztású emberek is vasúton, bringával járnak dolgozni az év minden napján akár 10+ kilométerre, az esőtől sem félnek, nem autókkal villognak.

Utrecht

Hollandia településein: Hollandia területén minden centimétert kihasználnak, nagy a népsűrűség, megdolgoznak a tengertől elnyert földjükért. A lakóházak keskenyek és fölfelé törekednek, pici kertecskéket láthatunk. Dolgos nép, a szorgos munkából jól élnek és erre büszkék, láthatóvá teszik a függöny nélküli ablakokon keresztül. Drága autóik vannak, de a hétköznapokban közösségi közlekedéssel és kerékpárral indulnak mindenhová. A csatornák a városokat is különlegessé teszik, értékeiket számos múzeumban csodálhatjuk meg. Nemzeti büszkeségeik: a sajt, a tulipán, a fapapucs és a kerékpár mindenhol jelen vannak. Hollandiát Európán belül egzotikusnak tekinthetjük!

Den Haag

Felkészülés, feltételek: Hollandiában kerékpár nélkül nehéz boldogulni, és nem lehet beolvadni, átvenni a holland életérzést. A sík országhoz komoly erőnlét nem kell, de a kerékpárútnak nem lesz vége, mint nálunk, vagyis ott tekerni kell. Indulás előtt érdemes még itthon megszokni, hogy a kerékpár esőben is gurul. Kerékpáros tudás sem kell különösebben, mert minden „adja magát”, de számítani kell a nagy kerékpárforgalomra. Arra is készüljünk, hogy hazaérkezve órási lesz a visszaesés, itthon kell majd nagyon vigyáznunk, míg újra visszaszokunk a hazai autóuralomhoz és zord viszonyokhoz.

Amsterdam

Kitekintő: Hollandia a VeloTeoFoto előadások között fő- és érintett témaként egyaránt előkerül. Holland úti fotókból itt mutatok ízelítőt. Óceáni éghajlat témában blogcikkem: skandináv gyalogtúra Dániában.

Bels Lijntje

Köszönetnyilvánítás: A hollandiai utazásokért örök hála Mártiéknak, Máténak, Józsinak & a Holocén Természetvédelmi Egyesületnek.

Hozzászólás: A blogcikk VeloTeoFoto Facebook posztja alatt!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Visits: 106